Нов аудиозапис на Саддам зове иракчаните да изгонят окупаторите

Нов аудиозапис, приписван на Саддам Хюсеин, призовава иракчаните да изгонят окупационните сили от страната.

Гласът от записа, излъчен от Ливанският сателитен тв канал Ал Хаят и катарският Ал Джазира, казва: "Победата наближава", "Скоро американските сили ще бъдат изгонени от Ирак".

На 4 юли Ал Джазира излъчи друг аудиозапис, на който, според ЦРУ, гласът "най-вероятно" е на Саддам Хюсеин.

В новото си съобщение говорещият предупреждава: "Американската администрация и техните съюзници ще бъдат прогонени и Бог ще ги прокълне."

Все още няма потвърждение за автентичността на записа, нито индикации кога е направен. Според опитен иракски академик, който чу лошокачествения запис, гласът вероятно е на Саддам Хюсеин, предаде Би Би Си.

Според репортер на ливанския канал Ал Хаят, лентата била оставена в плик пред врата на неговия офис в Багдад. Той посочи, че записът не е излъчван преди и че от другата страна на лентата има песни.

"Обръщам се към вас, иракчани, кюрди, турци, шиити или сунити, християни или мюсюлмани, ваш дълг е да прогоните агресорите от нашата страна", зове гласът от записа.

"Обединете редиците си и действате като един. Бойкотирайте войниците на окупаторите", "Този, който предпочита разделянето пред единството, и действа така, че разделя редиците, вместо да ги обедини, не само е слуга на чуждестранния окупатор, но също враг на Бог и народа", казва още предполагаемият Саддам Хюсеин.

Съобщението за новия запис идва в момент, когато атаките срещу американките и британските сили в Ирак продължават.

Във вторник британски войник беше застрелян, докато патрулирал в Басра заедно с иракски полицаи. Нападателите са избягали след кратка престрелка.

Споделяне

Още от Свят