Нов бунт с жертви и ранени избухна в бразилски затвор

Нов бунт с жертви и ранени избухна в бразилски затвор

Най-малко един човек е убит и седем са ранени при нов бунт, избухнал в един от затворите в бразилския щат Рио Гранди до Норти, съобщи ТАСС, като се позовава на местни медии. В затвора Серидо се намират над 350 задържани, уточнява БТА.

Организаторите на бунта подпалили дюшеци и избягали от килиите, след което се покатерили на покрива и издигнали знамето на местната организирана престъпна групировка "Профсъюз на криминала". Според медиите тази акция била в отговор на действията на съперничещата банда "Първо командване на столицата", която преди няколко дни организира бунт в друг затвор в района.

По-рано в сряда в столицата на щата, град Натал, бяха извършени нападения срещу два полицейски участъка. Местните власти не изключват версията за планирана акция в знак на отмъщение за стремежа на органите на реда да потушат бунтовете и да преместят лидерите на бандите в други затвори.

Началото на годината беше белязано от поредица затворнически бунтове в Бразилия. На 1 януари в град Манаус, щата Амазонас, при сбиване между две враждуващи банди загинаха най-малко 56 души.

След този бунт, един от най-големите в историите на Бразилия, властите приеха програма за реформа на затворите, но ситуацията все по-често излизаше извън контрол. В затвора в щата Рорайма на 6 януари 33 затворници бяха намерени мъртви, а на 14 януари в най-големия затвор в щата Рио Гранди до Норти в резултат на безредици загинаха 26 души.

Споделяне

Още от Свят