Нов екопротест заради незаконното застрояване

Дни преди изборите екоорганизацията "За да остане природа в България" организира протестно шествие в София, за да припомни за нерешените проблеми с незаконното застрояване по Черноморието и в планините. То ще започне в 17.30 в четвъртък пред НДК и ще завърши в градинката на "Св. Климент Охридски" до парламента.

Природозащитниците искат спиране на работата на незаконните, според тях, ски- лифтове в "Паничище" и "Картала" в Рила и рекултивация на засегнатите терени за сметка на инвеститорите.

Те посочват, че двата лифта неправомерно навлизат на територията на Националния парк "Рила" и са части от проекти за нови незаконни ски -курорти в Рила. Единият е на "Рила спорт" АД, а другият - на “Прима инвест БГ“ ООД.

Лифтът в "Паничище" е изграден върху действащо свлачище и е опасен за всички туристи, казват организаторите.

Настоява се също да спре на строителството на комплекс "Ривърсайд вилидж" в Иракли, който според тях е напълно незаконен, както и събаряне на построеното досега. Нужна е пълна рекултивация на терена, включително на унищоженото от офшорния инвеститор "Суис пропъртис" устие на река Вая.

Компанията няма нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност, твърдят от "За да остане природа в България".

Членовете на коалицията настояват и за спирането на незаконните действия на "Витоша Ски" в парк "Витоша" и за прекратяването на процедурата за изграждането на нова ски зона, защото тя нарушава българското и европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България