Нов етикет за характеристиките на автомобилните гуми от май

Нов етикет за характеристиките на автомобилните гуми от май

Произведените след април 2021 г. автомобилни гуми в Евросъюза вече трябва да имат нов етикет с характеристиките им за съпротивление, сцепление и шум. Ще имат и QR код, който ще води до обширна европейска база данни за сравнение на различните гуми, за да могат потребителите да направят избор според безопасността и екологичните показатели на гумата.

Първият такъв етикет за всесезонните, летните и зимните гуми без шипове, които се предлагат в ЕС, е от 2012 г. Досега изискването е прилагано за гуми на леки автомобили, SUV и ванове, а задължителната информация е за съпротивление при търкаляне, сцепление на мокра настилка и външен шум при търкаляне. Вече те трябва да съдържат и данни за сцепление на сняг и лед, скалата за оценяване е подновена.

Това изискване не се отнася за зимни гуми с шипове, каквито се използват в някои от скандинавските страни.

"На практика, сцеплението на мокро е противоположно на това върху лед: допълнителното разработване на едното обикновено намалява представянето на другото. Гумите разработени за Централна и Източна Европа обикновено наблягат на характеристики необходими за непокрити със сняг пътища, докато символът за сцепление на лед показва, че гумата работи перфектно и остава безопасна и в предизвикателните условия на зимата в северните райони", коментира Мати Мори, мениджър "Техническо обслужване на клиенти" в Nokian Tyres. Той не препоръчва употребата на гуми, разработени за Централна и Източна Европа, в други условия

Новата система за етикиране ще обхваща и гумите за камиони и автобуси, но те няма да имат символ за сцепление на лед.

"Засиленият акцент върху устойчивостта ще направи съпротивлението при търкаляне и икономията на гориво още по-важни фактори. От друга страна, сцеплението на сняг е много важно, особено в Германия и Скандинавските държави. Ще продължим да търсим добър баланс между съотношението на различните характеристики", коментира Теппо Силтанен, продуктов мениджър в Nokian Tyres.

Eтикетите за гуми ще бъдат разширени допълнително, за да отчитат фактори като износване, пробег и експлоатационен живот на пътя, но заради избора на метода за изпробване ще отнеме време.

Споделяне

Още от Бизнес