Нов фронт между армията и бунтовниците край Дамаск

Нов фронт между армията и бунтовниците край Дамаск

Тежки сражения между правителствените сили и бунтовниците се разразиха в района между Дамаск и окупираните от Израел Голански възвишения, съобщиха източници от опозицията, цитирани от Ройтерс.

Части на бунтовниците нападнаха казарми на елитната Републиканска гвардия и на Четвърта механизирана дивизия в Хан Шейх, на 6 км от предградията на Дамаск, казаха цивилни активисти и представител на въоръжената опозиция. Гвардията и тази дивизия се командват от генерал Махер ал Асад - брат на сирийския президент Башар ал Асад.

Боевете са се ожесточили три дни, след като бунтовници сунити превзеха ракетна площадка в района и убиха 30 войници, повечето алауити, тоест от мюсюлманската секта, от която е семейството на Асад. В района, който може да се превърне в нов фронт на гражданската война в Сирия, е разположен и палестински бежански лагер.

Активист на опозицията от близкия град Джедейдет каза, че правителствени части са разположени на хълмовете над Хан Шейх и обстрелват с ракети бунтовниците, обкръжили казармите. Командир от бунтовническата армия каза, че в обсадата на казармите участват около 1000 бойци. По думите му бунтовниците атакуват и позиции на правителствената армия в град Кунайтра, край линията на примирие с Израел.

Хан Шейх отстои на 25 км от Голанските възвишения, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?