Нов международен доклад потвърждава тенденцията за затопляне на климата

Нов международен доклад потвърждава тенденцията за затопляне на климата

Миналата година отново е била "черна" за климата, отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. Това се казва в годишен доклад за състоянието на климата, цитиран от Франс прес.

Планетата продължава да се затопля и няма признаци на забавяне на този процес, заявяват цитираните в доклада близо 500 учени от над 60 страни. Няколко ключови индикатори като температурите на повърхността, нивото на океаните и емисиите на парникови газове също са надминали рекордните стойности от 2015 г., отбелязва АФП.

"Температурните рекоди от миналата година се дължат на комбинацията от тенденции за дългосрочно затопляне на климата и на силното течение "Ел Ниньо" в началото на годината", се казва в доклада на Американското управление за океанографски и атмосферни изследвания и Американското метеорологично дружество.

В доклада се съобщава, че ледниците по света са се свили за 37-а поредна година. Миналата година те са отстъпили със средно около 1 м, отбелязва Асошиейтед прес. Отбелязани са проливни дъждове и суша, както и тропически циклони.

Споделяне

Още от Greenpool

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?