Нов пожар край АЕЦ "Чернобил", у нас няма изменение на радиационния фон

Новият пожар край Чернобил

На територията на горското стопанство в зоната с ограничен достъп край Чернобилската АЕЦ горят треви и храсти, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС в неделя. Има три огнища на обща площ от 32 хектара, в контролирания периметър продължава гасенето им.

В края на юни около 130 хектара в горския комплекс бяха засегнати от голям пожар, който предизвика страховете на хората от повишена радиация, но наличието на такава бе отречено.

Заради подобни опасения и сега, от екоминистерството у нас съобщиха, че към настоящият момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон в страната не е регистрирала изменения.

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11 ч. на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда, а на сайта ѝ има и линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, посочиха от ведомството. То обаче обръща внимание, че данните са в UTC време, което е отместено с 3 часа назад спрямо нашето.

Споделяне

Още по темата

Още от България