Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов продукт на пазара - "свежо прясно мляко"

4 коментара
Image by <a href="https://pixabay.com/users/ha11ok-1785462/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1818550">ha11ok</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1818550">Pixabay</a>

Нов фермерски продукт скоро ще открият българските потребители на пазара. Това ще е т.нар. “свежо прясно мляко”, чието производство предстои да бъде регламентирано в наредба на аграрното ведомство. Продуктът ще може да се закупи както директно от фермите, така и в търговската мрежа.

До 48 часа

"Ще се въведе наименование за "свежо прясно мляко", като такива ще могат да бъдат млечни продукти от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в рамките на 48 часа след издояване на суровото мляко, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга еквивалентна обработка преди пастьоризация", заяви в четвъртък аграрният зам.-министър Крум Неделков.

Срокът на годност на този продукт ще е 7 дни от датата на пастьоризация.

Предвижда се въвеждане на изискването за водно съдържание при продуктите с наименование “бяло сирене” да не е повече от 60%. Ще се въведат и специфични изисквания за продуктите, които могат да се наричат кашкавал.

Заместник-министър Неделков каза още, че се работи и по промени при етикетирането на млякото и млечните продукти. Чрез тях ще е задължително да се посочва страната на произход или мястото на произход на използваните суровини.

"Когато използваните суровини представляват смес от суровини с различни страни или места на произход, на етикета ще се посочва процентното им съдържание със съответните страни или места на произход", допълни той. Като посочи още, че браншовите организации ще могат да поставят лого с националния флаг на България върху продукти, произведени изцяло от български суровини.

"Създаваме и наредба, с която да се даде възможност на браншовите организации да поставят националния флаг на България за продукти, произведени изцяло от български суровини", каза още Неделков.

Затварят два обекта за храни

По време на брифинга беше изнесена и актуална информация за извършените съвместни проверки от Българската агенция по безопасност на храните и експерти от Министерството на земеделието.

"От 28 март до днес, във връзка с предстоящите Великденски празници, са направени около 3500 проверки, връчените предписания са 110 броя и 12 акта за установяване на административни нарушения", съобщи заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова. Тя уточни, че основните констатирани несъответствия са за храни без идентификация за произход и за такива с изтекъл срок на годност. По думите ѝ, по време на проверките са стартирани процедури по затваряне на два обекта поради груби нарушения в областта на безопасността на храните.

"За периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има внос на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и малка част в Хърватия. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици", каза Галя Викьова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Цвети Антова
    #4

    Според мен трябва да има регламент, какво означава това "свежо мляко".
    Пълномаслено ли е? Тоест - да не е претърпяло обработка, както се казва в статията - друга освен ниско температурното нагряване за пастьоризация. (Поне аз така разбрах.) Казвам го, защото според мен ще се изгуби смисъла на това свежо мляко, ако преди това е избито за масло, кашкавал и т.н., ако не е и пълномаслено.

    Пастьоризацията е наложителна и аз лично смятам, че е плюс, а не минус в случая. Но наистина каква ли ще му е

  2. someone
    #3

    Само аз ли виждам противоречието - последно ще е преработено или свежо, щото 7 дни срок от пастьоризация значи, обработено, а 7 дни сурово, трудно няма да вкисне... В Италия подобно мляко в магазина със срок на годност повече от 4 дни няма и след това наистина вкисва. Но и в двата случая няма суровината за него, то всичкото е от сухо, добитък няма.

  3. Нато Натов
    #2

    И "свежа" цена от 10 лева литъра.

  4. Калико Джо
    #1

    Ще става за разслабително. И кому е нужно да се премахне пастюризацията на суровото мляко, като то е една от най-добрите среди за развитие на болестотворни бактерии (бруцелоза, листериоза, туберкулоза, дифтерит и т.н.)?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.