Нов ръст на заразените и починалите с Covid-19, болници работят под пара

Студенти и доброволци се включват на помощ, "Пирогов" се бори и с вътреболнична инфекция

Нов ръст на заразените и починалите с Covid-19, болници работят под пара

Новите случаи на заразени с коронавирус за първи път надхвърлиха 2000 за денонощие от началото на епидемията у нас и във вторник бяха регистрирани 2243 новозаразени при направени 7 659 теста. Делът на положителните проби също е много висок – 29.3% от изследваните при средно 17% за изминалите 7 дни. Обяснението е, че изследванията вече са фокусирани предимно сред хора със симптоми и към проследяване на близки контактни. За последното денонощие бе регистриран и най-високият брой починали – 42 души.

Най-много са новооткритите заразени в София – 913 души, като според специалисти разпространението на вируса в столицата вече е дифузно, а не клъстерно. В Пловдив новите случаи са 209, Благоевград е със 130 новозаразени, като местната болница е една от най-натоварените в страната. Във Варна новите случаи са 106, в Бургас – 77.

10% от активните случаи са в болница

В болница се лекуват 2130 пациенти или 10.5% от активните в момента случаи, които са 20 346.

В интензивни отделения в тежко състояние са 149 пациенти или 7% от хоспитализираните.

За сравнение преди седмица в болница се лекуваха с над 500 пациенти по-малко – 1562. А в интензивни отделения бяха 88 души.

Болници разкриват допълнителни места, за да смогнат

Болниците на много места в страната предупреждават, че действащите им звена за лечение на болни от коронавирус са препълнени, затова масово се прави реорганизация на лечебната дейност и отделения се преустройват, така че да поемат повече пациенти с Covid-19.

Covid-отделенията  в шестте  болници  в Благоевградска област са запълнени, но лечебните заведения имат готовност да  разкрият нови и да пренасочат  персонал към тях, тъй като от  вчера са преустановени  плановите операции. Студенти от факултета по здравни грижи  към Югозападния университет се включват като доброволци  в помощ на местните болници.

В Бургас, където ситуацията с недостига на легла също беше критична, бяха открити буферни центрове за разпределение на заразени с коронавирус. Един от тях е в университетската болница "Дева Мария", където хората със симптоми ще бъдат преглеждани и насочвани за болнично или домашно лечение. Такъв център ще има и в областната болница. Разкривате се и допълнителни инфекциозни легла.

Част от столичните болници като "Пирогов", "Света Анна", белодробната болница "Света София" също сигнализират, че Covid отделенията им са пълни. Столичната ВМА  отправи призив за набиране на студенти, специализанти и доброволци, които да подпомогнат дейността на лечебното заведение. Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска“ става инфекциозна.

Вътреболнична инфекция в "Пирогов"

В "Пирогов" има вътреболнична инфекция, като за последните 2 денонощия има 61 заразени медици и 60 пациенти, инфектирани в лечебното заведение, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов пред БНТ. Той отдава случилото се на дифузното разпространение на коронавируса в София и това, че "Пирогов" е спешна болница и много от приетите пациенти се оказват заразени. По думите му персоналът на болницата спазва противоепидемичните мерки, но и най-малкото невнимание може да доведе до заразяване, защото става въпрос за въздушно-капкова инфекция.

Заради масовото инфектиране на болни и персонал в момента в болницата тече реорганизация и един етаж ще бъде устроен за пациенти с Covid-19 и други основни заболявания и втори етаж за заразения медицински персонал, който се нуждае от болнично лечение. Отделно в Covid-отделението на болницата се лекуват 79 души , а в реанимацията – 5 души с коронавирус. "Възможно е да намалим обема на работа, защото трябва кой да лекува пациентите, но в никакъв случай няма да спре дейността. Който може да бъде лекуван, ще бъде лекуван", каза Балтов.

Все още има накъде, но перспективата се влошава

Въпреки натиска, на който са подложени много лечебни заведения, в момента все още има болници, които не са включени активно в лечението на пациенти с коронавирус и съответно има резерв от места и медицински кадри. Лекари се оплакват, че тежестта трябва да се поеме солидарно.

В края на миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов разпореди спиране на плановия прием и разкриване на определен процент легла за лечение на пациенти с коронавирус в най-засегнатите области. Целта на мярката е да се освободят места и кадрови ресурс, който да поеме лечението на пациенти с коронавирус .

Тази стратегия среща определени възражения от медицинските среди. Българският лекарски съюз например категорично се противопостави в своя позиция на спирането на плановия прием, тъй като по този начин потърпевши ще бъдат хора с други заболявания. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира във вторник пред БНТ, че в момента болниците срещат трудности с капацитета за разкритите Covid-легла, но сме много далеч от дори частично запълване на целия болничен капацитет. "Знаете, че в България дори болничните легла са прекалено много, предимно разпределени в големите градове. Но в момента говорим затруднение да се приемат достатъчно Covid пациенти, защото няма разкрити достатъчно Covid легла. Това е административна мярка, която трябва да се вземе, за да се прецени къде да се разкрият повече", посочи той.

Маджаров обаче предупреди, че вървим към ситуация, в която не всички ще можем да получим помощ от високо квалифициран реаниматор, както в началото. "Защото тази масова заболеваемост води до това, че в лечението и наблюдението се включват и лекари от други специалности. Както виждате специализанти, обръщаме се и към студенти VI курс", заяви той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България