Нов Covid-рекорд от 914 заразени, болници с призиви за пари и кадри

Нов Covid-рекорд от 914 заразени, болници с призиви за пари и кадри

Пореден ръст в броя на новозаразените с коронавирус беше отчетен в петък, когато бяха отчетени нови 914 случая за денонощие при направени 6324 теста и 14.5% положителни проби.

Расте и броят на настанените в болница, които вече са 1426 – с над 200 души повече спрямо понеделник. Хората в интензивни отделения също нарастват до 74 души.

Починалите за последните 24 часа са 15. Излекуваните са 189. Така броят на активните случаи у нас вече е почти 10 000. От болестта са се възстановили близо 17 хил. души.

Най-много нови случаи отново са регистрирани в София – 260. Продължава да расте броят на заразените и в Благоевград, където се отчитат 91 положителни проби. В Търговище те са 45. В четвъртък двете области бяха определени от властите като "червена зона" със заболеваемост от над 120 души на 100 хил., а здравният министър Костадин Ангелов препоръча да не се пътува до там.

Въпреки постоянно нарастващия брой случаи, стратегията на правителството е да не налагат допълнителни противоепидемични мерки на национално ниво, а рестрикции да бъдат налагани от местните щабове при по-висока заболеваемост.

В Търговище двете най-големи училища бяха затворени за дезинфекция и вече втори ден децата са в режим на онлайн обучение, като се очаква в понеделник да се върнат в класните стаи. В града са отложени всички масови мероприятия. Местната болница обяви дарителска сметка, с която да подпомогне работата си. Ръководството на здравното заведение е изразходвало 50 000 лева над бюджета, за да осигури защитни облекла за медицинския персонал. В момента в болницата набират средства за апаратура за PCR тестове. Всички легла за лечение на коронавирус в болницата са заети.

Междувременно оперативният щаб в другата най-засегната област - Благоевград предстои да вземе днес решение дали да въведе допълнителни противоепидемични мерки.

Спешен призив за нужда от медицински сестри отправи болницата в Добрич. Прокуристът на лечебното заведения обясни, че за да функционира нормално Covid-отделението, са необходими още около 10 сестри за останалите отделения.

Средствата за възнагражденията им са осигурени от болницата и общината, а на дежурство ще се плаща около 100 лева. Трима лекари и три медицински сестри от болницата са с положителни проби. Желязков обясни, че те са без симптоми, но са поставени под задължителна 14-дневна карантина.

Във Враца огнище на коронавирус има в местния онкодиспансер. 19 души от персонала на онкологичния център са с положителни проби. Има и починала лекарка от персонала. Засега няма данни за заразени пациенти.

Медицинска сестра пък е продължила да ходи на работа, въпреки че съпругът ѝ е бил с положителен тест, съобщи бТВ.

Така трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки са с коронавирус. Няма заразени пациенти. Персоналът на три от отделенията е тестван за коронавирус. Останалите отказват. 110 са пациентите на стационар, а останалите са пуснати за домашно лечение. Предприети са мерки за дезинфекция. От ръководството на онкоцентъра уверяват че до една-две седмици ситуацията ще бъде овладяна.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус