Нов шеф пое разпределянето на 1.2 млрд. лв. през Фонда на фондовете

Светослава Георгиева

Нов изпълнителен директор е назначен във Фонда на фондовете, който разпределя близо 1.2 млрд. лв. от европейските средства за финансов инженеринг.

Светослава Георгиева заема мястото на Илия Караниколов, уточниха от Фонд мениджъра на финансовите инструменти в България (ФМФИБ), както е пълното наименование на т.нар. Фонд на фондовете. Не беше уточнено по какви причини е направена смяната.

Фондът на фондовете има трима изпълнителни директори. Останалите двама – Валери Белчев и Пламен Петков остават на позициите си.

Светослава Георгиева има богат международен опит в сферата на финансите както и в европейски институции. Занимавала се е с инвестиционно банкиране и дялово инвестиране в Лондон, след което през последните пет години работи в Европейската комисия в Брюксел. Там трупа опит, свързан с ключови реформи във финансовия сектор и икономическото управление на ЕС след кризата по време на преструктурирането на банковия сектор в Гърция, Италия и Словения, е посочено в съобщението.

Светослава Георгиева е завършила е икономика и финанси в Лондон (University College London) със специализация в Москва и магистратура във френското бизнес училище ESCP Europe в Париж.

С включването си в управителния съвет на ФМФИБ тя ще допринесе с експертизата си за последващите етапи от дейността му, се казва още в съобщението.

Към днешна дата 70% от общия ресурс, договорен между ФМФИБ и управляващите органи под формата на финансови инструменти, е преминал през първоначалния етап на подготовка, който включва пазарни тестове и структуриране на инструментите. Предстои да бъдат обявени процедурите по подбор на финансови посредници, които ще одобряват проектите и ще отпускат парите.

Фондът на фондовете има двустепенна форма на управление – управителен и надзорен съвет.

Управителният съвет се състои от трима до петима членове, според устава на дружеството. В момента са четирима - председател и трима изпълнителни директори. Назначенията в него стават на партиен принцип, според запознати.

Надзорният съвет се състои от седем души и в него влизат ръководителите на оперативните програми, предоставящи финансовите инструменти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес