Нов търг за 5G честотите, но пак има недоволни

След жалбата на "Виваком" е насрочен за 6 април, но "Теленор" иска по-късна дата

Нов търг за 5G честотите, но пак има недоволни

Нов търг за разпределяне на 5G честоти за трите телекома насрочи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 6 април, след като отмени първия. Това е станало със съгласието на трите компании, посочиха от комисията.

От "Теленор" обаче изразиха недоволството си от конкретната дата и посочиха, че са приели да има наддаване при изричното условие, че се проведе в края на април, за да се избегне католическия Великден, който се пада на 4 април. Компанията иска датата са е 26 април или след това.

Надпреварата за честотните ленти трябваше да се проведе на 15 март, но бе отменено, а мобилните оператори "Виваком", А1 и "Теленор" получиха служебно отрязъците в радиочестотити съответно от 3500 до 3600 мегахерца, от 3600 до 3700 MHz и от 3700 до 3800 MHz. Причината за това решение на КРС бе поискана промяна в заявлението за участие в търга от "Виваком" след края на срока за кандидатстване. Първоначално компанията е заявила интерес и към трите слота, докато А1 е поискала честотната лента 3600-3700 MHz и заедно с "Теленор" – отрязъка от 3700-3800 MHz. "Виваком" обаче поискала промяна на заявлението си, но то не е прието. В същото време според правилата на търга не е възможно един телеком да получи повече от един слот честоти, а ако има само един кандидат за определен отрязък, той го получава директно и не може да участва в останалите процедури. Получавайки честотата, за която е единственият кандидат, "Виваком" отпада от другите два търга. Така А1 остава единствен кандидат за втората лента и отпада от процедурата за третата.

Затова и КРС решава да прекрати търга, тъй като за всеки слот остава по един кандидат и да им даде съответните честотните ленти, в които междувпрочем всеки от телекома досаге е извършвал тестове и получавайки точно тази честота, може да продължи работата си директно. Според есперти няма никаква разлика в качествата на трите отразъка.

Решението на КРС обаче бе обжалвано от "Виваком" пред Административен съд - София област и реално това би забавило съществено и без това изостаналото същинско внедряване на 5G технологиите.

Така се стига до сегашното решение на КРС, с което тя отменя прекратяването на стария търг и насрочва новия за 6 април.

От регулаторния орган посочват, че са били разгледани всички законови възможности за предоставяне на радиочестотния спектър и след получено съгласие от заинтересованите страни в производството е взето новото решение.

От решението, взето на 17 март, стана ясно, че според "Виваком" наличието на заявление за повече от една честота не трябва да се спира процедурата. Според телекома "независимо от това, че формално са подадени три заявления има повече искания от наличния свободен ресурс, поради което е приложима тръжната процедура", пише в мотивите към решението на КРС. Регулаторът се позовава на заложена в АПК възможност със съгласието на останалите ответници по случая и на заинтересованите страни, за които оспореният акт е благоприятен, да се оттегли оспорвания от "Виваком" акт.

Макар че от съобщението на КРС излиза, че всички оператори са съгласни да има нов търг, от отворено писмо на "Теленор" става ясно, че не са съгласни с датата.

"Категорично не приемаме определената за провеждането на търг дата 06.04.2021 г., което е решение взето без да се вземе предвид изричните условия от наша страна. Поставихме акцент върху предстоящия за католическия свят Великден, който период от годината е традиционно свързан с намален експертен, административен и управленски капацитет, предвид международната среда на работа на компания като "Теленор България", както и все по-усложняващата се в последните дни обстановка с разпространението на Covid-19, особено в гр. София. Предвид това, изразихме становище, че датата на търга би следвало да се определи на или след 26.04.2021. Тези ни съображения представляваха изричното ни условие за съгласие за провеждането на нов търг", посочиха от оператора.

От "Виваком" заявиха в четвъртък, че "винаги сме били последователни в своята позиция, че най-добрият начин за предоставяне на 5G честоти е чрез търг". "Използвахме позволените от българското законодателство действия, за да защитим позицията си", посочва телекомът в изявлението си.

Дружеството приветства решението за възобновяване на търга. "Провеждането на тръжна процедура за тези честоти е обичайна практика за регулаторите в страните в Европейския съюз. От опита на другите държави тя се е доказала като най-прозрачната и в интерес на потребителите практика за разпределяне на честотния спектър между отделните оператори на пазара. Конкуренцията между операторите за определени честотни обхвати ще осигури и по-големи приходи за държавния бюджет", пише в изявлението.

В съобщението на КРС не се посочва да са променени условията на търга, който трябваше да започне от 4 млн. лв. със стъпка над началната цена от 100 хил. лв.за трите 20-годишни разрешителни за национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz.

От комисията уточниха пред Mediapool, че нови заявления за участие в подновения търг няма да се приемат. На въпрос: Ще се приеме ли заявлението на БТК за промяна на първоначалното заявление? От регулатора казаха, че "въпросът е процедурен и не считаме, че следва да бъде коментиран на този етап".

5G лицензите и  съответните радиочестоти са изключително важни за развитието на мрежата за внедряване на новите технологии, дигитализацията на цели обществени сектори, индустриални отрасли и сфери на услуги, управлението на градската среда и скоростния обмен на данни.

И трите мобилни оператора пуснаха пробно първите 5G услуги в България, но на базата на предоставения им вече честотен ресурс и за момента те се предлагат само в най-големите градове на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?