Нов удар за Тереза Мей - девета оставка в правителството й

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей претърпя нов удар с девета поред оставка в консервативното ѝ правителство заради несъгласие с предложенията ѝ във връзка с излизането от Европейския съюз, предаде ДПА.


През уикенда Мей предупреди партията, че е възможно "изобщо да няма Брекзит", ако съпартийците ѝ застрашат плановете ѝ за напускане на блока.


Най-новата оставка е на парламентариста консерватор от Корнуол (Югозападна Англия) Скот Ман, който се присъедини към евроскептичните бунтари, оттегляйки се от поста на парламентарен личен секретар в министерството на финансите.


В мотивите за оставката си Ман изразява опасения, че някои от предложенията на Мей го поставят в директен конфликт с вижданията, изразени от голяма част от хората в избирателния му район. "Не съм готов да правя компромис с желанията им заради смекчен Брекзит", допълва той.


Преди него вчера оставка подаде друг парламентарен личен секретар - Робърт Кортс. Кортс заяви, че се оттегля, за да може да изрази неодобрението си към предложенията на Мей на планираното по-късно днес парламентарно гласуване.


Вълната от оставки започна с тази на вече бившия министър за Брекзита Дейвид Дейвис миналата седмица, малко след когото обяви оттеглянето си и външният министър Борис Джонсън.


В публикация във в. "Дейли мейл" днес Джонсън подкрепи идеята за една "глобална Великобритания" и заяви, че иска британците да бъдат "радетели и катализатори за отворени пазари и непрестанно да се борят за свободни търговски сделки".


В писмото, в което обяви оставката си, Джонсън отбеляза, че мечтата за Брекзит умира, задушена от ненужни съмнения и неувереност и че с плана на Мей Великобритания "върви към статут на колония".

Споделяне

Още от Европа