Нова агенция ще поеме контрола върху храните

Нова агенция ще поеме контрола върху храните

Има нагласа контролът върху храните по цялата верига от производството до търговията им да е в отделна агенция, под една шапка. Това съобщи премиерът Сергей Станишев пред журналисти във вторник.

По този начин още един отрасъл, след горите, излиза от контрола на земеделското министерство, управлявано от ДПС.

В началото юни, когато Станишев обяви намерението за отделяне на горите, които ще се обособят в агенция, управлявана от БСП, министърът на земеделието Нихат Кабил (ДПС) излезе с насрещно предложение. Той настоя хранително-вкусовата промишленост, която в момента е под контрола на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), да премине изцяло към земеделието. Той се аргументира с евродирективата за безопасност на храните, изискваща стриктен и цялостен контрол по цялата верига на производството и търговията.

Намеренията на Кабил бяха въпросът да се постави пред Съвета на коалицията. На сбирката му миналия петък обаче това не е било разглеждано, уточни Станишев.

В момента МЗГ следи преработвателите и производителите на хранителни стоки, а икономическото ведомство контролира търговията. Още от предишния кабинет, в който ДПС също участваше, ресорният министър искаше отрасълът да се събере под една шапка.

Станишев обясни, че досега хранително-вкусовата промишленост не е била обединена, защото това било нецелесъобразно преди членството в ЕС. Сега обаче ситуацията е друга и ЕК изразява притеснение дали България е достатъчно надеждна като външна граница за вноса на хранителни стоки от трети страни. Затова и въпросът с агенцията за контрол на храните е излязъл на дневен ред. Работна група начело със зам.-министъра на земеделието Светла Бъчварова (БСП) подготвя съответния законопроект.

Това е трета нова агенция, лансирана от премиера в рамките на последните седмици. Засега лидерите на тройната коалиция са се споразумели безпроблемно само за тази по горите, тъй като около този ресор вървят шумни скандали и БСП и ДПС влязоха в остри конфликти и разправии, довели до изолирането на действащ червен зам.-министър, отговарящ за горите, от решенията по замени на горски фондове. Очаква се БСП най-после да получи горите, след като парламентът одобри в сряда създаването на агенцията, а МС назначи неин председател, най-вероятно Стефан Юруков (БСП), досега зам.-министър в МЗГ.

Структурните промени, които ще гласува парламентът в сряда, ще предвиждат Министерстото на земеделието и горите да се прекръсти на Министерство на земеделието и продоволствието след извеждането на горите от ведомството, стана ясно след изпълнителното бюро на БСП във вторник.

Противоречието между намерението на Станишев да обособи храните в агенция и включването на термина продоволствие в наименованието на ведомството на Кабил, бе обяснено неофициално с временното положениедо сформирането на новата агенция, което се очаква да стане след края на 2007 г.

Председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков заяви, че имало редица въпроси, свързани с осигуряванета на зърнения баланс, които били от компетенциите на МЗГ и затова се включвало новото допълнение.

Депутати от червената партия обаче твърдят, че това било по-скоро за туширане на напрежението между двамата коалиционни партньори, което обаче ще е по-скоро временно успокоение за Кабил и партията му ДПС.

Освен тази промяна, Народното събрание ще гласува и двамата нови министри – Петър Димитров от БСП и Миглена Тачева от квотата на НДСВ, които ще заменят подалите оставка Румен Овчаров и Георги Петканов. По този повод премиерът коментира, че не очаква изненади от тройната коалиция.

Създаването на Национална агенция по сигурност е другият нов орган, който Станишев инициира и на който държи, но проектът, изготвен от премиерския съветник Петко Сертов, тепърва ще бъде обсъждан в работна група на БСП, НДСВ и ДПС. Основните възражения са на вътрешния министър Румен Петков, който не желае контраразузнаването да излезе от МВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?