Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нова държавна комисия ще следи за конфликт на интереси

1 коментар
Нова петчленна държавна комисия ще предотвратява и разкрива конфликт на интереси на властта, като тя няма да проверява анонимни сигнали. Това реши в четвъртък парламентът, като прие окончателно промените в едноименния закон.

Основният спор беше дали новият орган ще е действително независим, след като регламентът за избор на петимата му членове позволява на управляващите да получат контрол в комисията.

Трима от членовете ще се избират от Народното събрание, включително председателя, а Министерският съвет и президентът ще назначават по един. Мандатът им ще е 5 години и няма да имат право на повече от два последователни мандата. От квотата на НС не може да има повече от един член, предложен от от една и съща парламентарна група.

Съставът на комисията през първия мандат ще бъде обновяван след изтичането на две години и половина с един представител от квотата на НС и с един от квотата на президента и правителството, предвиждат приетите текстове.

Досега за конфликт на интереси отговаряше парламентарна комисия, съставена от по един народен представител от всяка група. Едно от най-важните ѝ решения бе даде на съд лидера на ДПС Ахмед Доган във връзка с консултантския му хонорар от 1 млн. евро за хидроенергийни проекти. Комисията излезе с решения, че той е бил в конфликт на интереси. На първа инстанция Административният съд постанови, че Доган е невинен, а в момента решението се обжалва и се чака новото на 5-членния състав.

В четвъртък дебатът в пленарна зала се завъртя около предложенията на "Атака", Синята коалиция и ДПС членовете на комисията да се избират от парламента на паритетен принцип - по един член от всяка парламентарна група.

Паритетният принцип трябва да се пренесе при създаването на тази комисия, заяви Четин Казак от ДПС. Той добави, че е редно само Народното събрание да посочва членовете, като се спази този принцип.

Бойко Великов от БСП каза, че комисията няма да е независима и ще действа по политически принцип. Той отчете, че няма механизми за контрол.

Колегата му Любен Корнезов попита вносителите от ГЕРБ защо комисията няма заместник-председател. Председателят като излезе в отпуск или болнични, нещо е ангажиран, ще трябва да каже кой да го замества, коментира той.

Димо Гяуров от Синята коалиция посочи, че според промените новата комисия ще проверява народните представители, както и независимата съдебна власт. По думите му не се гарантира независимостта ѝ при предложения от управляващите начин на избор на членовете.

"Твърдя, че с предложения текст ГЕРБ си осигурява мнозинство в тази комисия. Защото министър-председателят избира един от членовете и мнозинството в Народното събрание избира още двама, което прави 3 от 5. И не само, че си избират мнозинство, а това мнозинство може да взима и самостоятелно решение“, заяви Гяуров.

Той попита защо се предоставя възможност на президента да назначава представител в комисията.

По отношение на паритетния принцип Ивайло Тошев от ГЕРБ каза, че когато съставът се избира по предложения от тях начин - от парламента, президента и правителството, се постига по голям кръг на представителство. Това е най-разумният вариант, добави Тошев.

Валентин Николов от "Атака", който в момента е ротационен председател на парламентарната комисия, смята, че не е допустимо новата комисия да извършва проверка на избиращите я върховни органи.

Според него със създаването на новия орган се обезсмисля парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Гласуваните текстове предвиждат 3 месеца след влизането в сила на промените в закона, всички лица, които са заели публични длъжности след март 2009 г. и са задължени да оповестят евентуален конфликт на интереси, да подадат нови декларации.

НС прие и определение за частен интерес – това е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително и всяко поето задължение.

Лице, заемащо публична длъжност, е длъжно само да се отстрани от изпълнението на правомощията си, когато по конкретен повод е констатиран частен интерес.

Освен това лице, което е заемало публична длъжност и е освободено въз основа на влязъл в сила акт, установил конфликт на интереси, да няма право в продължение на една година от освобождаването си да заема публична длъжност. Тази забрана не се отнася за длъжности, които се заемат въз основа на упражнено пряко избирателно право.

Депутатите решиха бъдещият орган да събира доказателства по реда на Административно-процесуалния кодекс, да изслушва и да дава възможност за възражения. В двумесечен срок от откриване на производството комисията излиза с решение.

Мнозинството отхвърли предложението на Четин Казак от ДПС, когато се установи липса на конфликт на интереси, няма протест на прокурора или влязъл в сила акт на съда, заинтересованият, ако е бил уволнен или преследван за конфликт на интереси, да бъде върнат на работа и по съдебен път да търси обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

Не бе прието и предложението на Димо Гяуров служител на публична длъжност, който не обяви в декларацията си съществуваща несъвместимост, да бъде наказван с глоба от 3000 до 5000 лева, а при повторно нарушение - между 5000 и 10 000 лева.

 Конфликт на интереси за председателя или за някой от членовете на комисията се установява с решение, взето единодушно с тайно гласуване, в което не участва уличеният член на комисията.В едномесечен срок от влизане в сила на решението, с което се установява конфликт на интереси, председателят издава наказателно постановление за налагане на административно наказание.

Членовете на комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер на три средномесечни работни заплати. Заплатата на председателя на комисията ще е с 20 процента по-висока от това на членовете. Комисията ще трябва да внася в парламента годишен доклад за извършената дейност до 31 март на следващата година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. admin
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.