Нова демокрация води в още едно проучване преди изборите в Гърция

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас

Гръцката консервативна партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на насрочените за 17 юни парламентарни избори - 23,4%, съобщи Ройтерс, като се позова на резултати от проучване на общественото мнение.

Според проучването, извършено от агенция ГПО по поръчка на Мега ТВ, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, ще получи 22,1 на сто от гласовете.

Социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, могат да разчитат на 13,5 на сто от гласовете. Процентите показват, че двете подкрепящи мерките за икономии партии - Нова демокрация и ПАСОК - може да получат общо между 159 и 165 места в 300-местния парламент, които би им позволило да съставят правителство, отбелязва ДПА.

На въпрос коя партия е най-добре подготвена да управлява страната 33,1 процента от анкетираните са заявили, че това е Нова демокрация, 16,1 процента - СИРИЗА, а 10,2 - ПАСОК.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас е посочен като най-добрия избор за премиер от 22 процента от анкетираните, докато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос са предпочетени от по около 19 процента от участниците в проучването.

Същевременно 80,9 процента от гърците са заявили, че страната трябва да направи всичко, което е необходимо, за да остане в еврозоната, но мнозинството от тях - 77,8 процента - смятат, че правителството трябва да предоговори условията на спасителните заеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани