Нова идея – децата на училище от 1 септември

Целта е ваканциите на българските ученици да са еднакви с тези на връстниците им в Европа

Нова идея – децата на училище от 1 септември

Обсъжда се идеята началото на учебната година да е 1 септември, а не както е сега - 15 септември. Целта е продължителността на ваканцията на българските ученици да се уеднакви с тази на връстниците им от страните в Европейския съюз.

Решение все още няма, а предложения могат да се подават в Министерството на образованието и науката до 28 август.

Промените с продължителността на ваканциите на учениците ще бъдат въведени по искане на родители и учители, твърдят от ведомството на министър Красимир Вълчев.

Предложението е следващата учебна година да бъде със седмица по-дълга. Това засяга децата от 1 до 11 клас.

Учениците от 1 до 4 клас ще приключат на 7 юни, а не както досега – на 30 май.

За децата между 5 и 7 клас последният учебен ден ще бъде на 22 юни, а не 15 юни.

За учениците от 8 до 11 клас последният звънец ще бие на 6 юли.

Промяната няма да засегне зрелостниците, които завършват учебния процес на 16 май.

"Целта е не да се скъси ваканцията и да се уеднакви с държавите в ЕС, а по-скоро имаме много ясни задачи. Те са свързани с това децата да са повече време в образователната система, да има по-малко отпаднали деца от нея и децата да имат по-добри образователни резултати", каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред Нова телевизия.

Според актьора Калин Сърменов, който има дъщеря, която ще бъде в пети клас, не трябва да бъдем толкова толерантни към децата.

"Смятам, че те трябва да бъдат без ваканция. Резултатите им са трагични, неграмотността е един кошмар и сме изпаднали в безизходица. Тази мярка едва ли ще помогне, защото в основата стои семейството", заяви актьорът.

Според учителя Емил Джасем засега това предложение не е лошо и е стъпка в правилната посока. "Дано да не се окаже крива. Важно е, когато се взимат подобни решения, да има анализ на въздействието", коментира Джасем. Според него е добре всяко училище само да решава кога да започне учебната година., но е добре началото да е на 1 септември, вместо на 15-и.

Деница Сачева каза, че е скептична към идеята за абсолютна автономия на училищата, но не изключи възможността и това предложение да бъде обсъдено.

Споделяне

Още от България