Нова методика, а не заслуги вдигна краткосрочния рейтинг на България

Нова методика, а не заслуги вдигна краткосрочния рейтинг на България

С нова методика, е не по заслуги “Стандард енд Пуърс” (Standard&Poor's) вдигна с една степен краткосрочния рейтинг на българския държавен дълг от А-3 до А-2, съобщи Ройтерс.

На 15 май рейтинговата агенция оповести нова методика за връзката между дългосрочния и краткосрочния рейтинг по държавни и корпоративни облигации. В тази връзка от “Стандард енд Пуърс” обясняват, че вдигането на краткосрочния рейтинг “не отразява подобрение на начина, по който оценяваме краткосрочната способност на страната да обслужва задълженията си“.

Рейтингът по дългосрочния дълг е потвърден на ВВВ със стабилна перспектива. Оценката за България отразява мнението на агенцията, че правителството следва силна фискална политика, като поддържа ниски нива на държавния дълг и благоприятна фискална позиция - на базата на продължаващото свиване на разходите и провежданите структурни реформи.

Оценката, която агенцията дава на страната ни, отразява поредицата от силни действия по отношение на фискалната политика на правителството и ниското ниво на държавен дълг. Въпреки очакваното забавяне на икономиката през тази година страната ни би могла да извлече ползи от подобреното усвояване на средства от европейските фондове и извличането на ползи от членството в ЕС като цяло.

Отрицателни фактори за страната ни обаче остават относително ниския брутен вътрешен продукт на глава от населението и големите дисбаланси в търговията.

От Министерството на финансите припомнят, че преди около година друга кредитна агенция “Мудис” (Moody’s) повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива.

Споделяне

Още от Бизнес