Нова протестна вълна срещу пенсионната реформа в Гърция

Стачка на държавните служители отмени полетите от и до Атина

Нова протестна вълна срещу пенсионната реформа в Гърция

Нова вълна от протести срещу планираната пенсионна реформа се задава в Гърция, като началото ѝ е с днешната 24-часовата стачка, свикана от Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

В стачката ще участват авиодиспечери, лекари, държавни служители, университетски преподаватели, адвокати и журналисти от държавните и частните медии.

Отменени са планираните в четвъртък полети до и от Атина, съобщава "Ройтерс". Очакват се и опашки в общините и данъчните служби, след като чиновниците се присъединят към демонстрациите.

Протестите съвпадат с оценките по спасителния план за Гърция, сключен миналото лято. Лявото правителство на СИРИЗА иска по-бързо да приключи с проверките, за да може да започне преговори за намаляване на дълга. Управляващите засега не успяват да убедят гърците, че след 6 години на строги икономии жертвите им започват да дават резултат.

В свое съобщение АДЕДИ обвинява правителството за това, че настойчиво се опитва да прокара една неолиберална пенсионна реформа, която да допълни предишните приети от него антиосигурителни закони.

Федерацията смята, че с новите данъчни и пенсионни мерки в замяна на получаваните външни заеми, управляващите тласкат работещите към обедняване и нищета и прогонват младите хора от страната. АДЕДИ представлява около 500 000 души, заети в публичния сектор, както и пенсионери.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?