Нова въоръжена групировка върлува в Централноафриканската република

Нова въоръжена групировка върлува в Централноафриканската република

"Пътят не е сигурен", казва танзанийски войник от силите на ООН, стиснал в ръцете си автомат "Калашников" и оглеждащ стената от растителност, която само няколко слаби слънчеви лъчи са успели да пробият.


Вкопчили ръце в борда на пикапа, който се пързаля в кафяво-червената кал, танзанийските сини каски се взират в гъстата джунгла на Мамбере-Кадей, район в западната част на Централноафриканската република(ЦАР), където от миналия септември върлува нова въоръжена групировка, наречена "Сирири".


Тя е съставена главно от скотовъди от етноса пеул, които твърдят, че се борят срещи кражбите на добитък, много разпространени в този район по време на летуването на добитъка в планината, който държавата не контролира, подобно на повечето други региони в страната, които вече са в ръцете на около петнайсетина въоръжени групировки.


Тази нова групировка, ръководена от някой си Ардо Аба и наброяваща стотина души, заплаши мисията на ООН за стабилизация на ЦАР (МИНУСКА) с ответни мерки, ако тя продължи операциите си в този район.


"Ако идваш да искаш мир, няма да дойдеш въоръжен!", възкликва Мишел, служител в кметството на Амада Газа, селище в района, визирайки въоръжената групировка, чието име означава "мир" на санго, основния централноафрикански диалект.


На 31 декември Мишел помислил, че е настъпил последният му час, когато групировката нападнала неговото село. "Те пристигнаха с мотоциклети, бяха двайсетина души и искаха да се настанят в селото, но им отказахме. Тогава те започнаха да го плячкосват", казва Мишел. Равносметката е двама убити и 25 разграбени магазина.


"Те ме биха с пръчки тук", продължава Мишел, показвайки врата си. Един от членовете на групата "извади пушка за да ме убие, но шефът му каза "не". В този момент бях спасен", спомня си той.


Подобни изнудвания се увеличиха от началото на годината с нарастването на силата и въоръжението на групировката.


"Те имат нови униформи, нови оръжия, нови джипове, а някои дори и бронирани жилетки", твърди бивш командир на въоръженото опълчение "антибалака" в тази зона, признавайки, че нито той, нито други самопровъзгласени групи за самозащита не могат да се изправят срещу такъв противник.


Всеки месец те рекетират селата. По 1,5 милиона CFA /сефа/ франка (2,283 евро) от голямо село и 500 000 CFA франка (761 евро) от малко село. Скотовъдите трябва да им платят най-малко с един вол на месец, в замяна на тяхната "защита", добавя той.


Тези, които откажат, рискуват да загубят всичко. Мамаду Моктар, скотовъд пеул от Амада Газа, може да го потвърди. Групировката, която би трябвало да защитава скотовъдите, е откраднала от него 40 вола, на стойност над осем милиона CFA франка (повече от 12 000 евро).


В отговор на тези атаки МИНУСКА предприе от 12 април военни мерки, убивайки десетки бойци на "Сирири". На този ден групировката откри стрелба по патрул на ООН, който отвърна на огъня.


Четирима бунтовници, сред които командващият военните операции Махамат Джибрила бяха убити. "Джибрила, твърдо вярващ в силата на своите талисмани, атакува бронирана кола на ООН" и беше застрелян, разказа източник от силите за сигурност.


Отслабена, "Сирири" потърси подкрепления на север, в редиците на две други въоръжени групировки - Демократичния фронт на народа на ЦАР (ДФНЦАР) на Абдулайе Мискин и "3R" (Трите "П" - поврат, протест, примирение) на Сидики.


Тези подкрепления изглежда имат собствен дневен ред. Те контролират село Нофу - където е била сформирана "Сирири" - и чиито първи бойци са се преместили в село Дилапоко.


"Сега сред тях има фракции, които приемат да преговарят и такива, които отказват", обяснява източник от силите за сигурност.


Пристигането на тези подкрепления съвпада с нарастването на насилието срещу населението и атаките срещу ООН. В началото на юни "Сирири" уби един войник от "сините каски" и рани седем от засада, която струва живота на 16 бунтовници.


Групировката, която иска да отмъсти за смъртта на командващия операциите, смята също да се бори срещу установяването на предни постове в зоната си на действие. Четири такива вече са построени от танзинийските "сини каски", които подготвят изграждането и на пети.


Полезни, но недостатъчни мерки, предупреждава един източник от въоръжените сили и допълва: "Докато границата с Камерун (наблизо) не бъде поставена под контрол, винаги ще имат убежища, където да се скрият".

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят