Новата мутация на Covid-19 вероятно вече е в България

Новата мутация на Covid-19 вероятно вече е в България

"Няма как да се скрием от новата мутация на Covid-19 . Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави". 

Това каза пред Нова тв имунологът проф. Андрей Чорбанов. На подобно мнение е и вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. "Напълно е възможно новият щам да се намира в България. Това, че е открит във Великобритания, не значи, че се е появил там за първи път. Това е много добър пример за това, че учените много строго следят вируса", каза тя пред БНТ.

По думите на Чорбанов вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо.

"Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания - повече от 1100", посочи Александрова.

"Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника", подчерта тя.

Според нея ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това вече е щяло да се знае. По думите ѝ за да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия.

"Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания", посочи Александрова.

Чорбанов смята, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. "Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Професорът заключи, че в света смъртността от Covid-19 е започнала да намалява. "Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени", каза още имунологът.  

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?