Новата партия на Марешки ще се казва "Воля"

Снимка: БГНЕС

В понеделник варненският бизнесмен Веселин Марешки обяви името на своята нова партия – "Воля". Причината да се избере това име е проста - думата се употребявала само за хубави неща, обясни той в интервю за "Канал 3".

"Преименуваме старата партия, защото много нови хора влязоха с нея. Част от тях са били и в други партии, но никой не им е дал шанс да дадат изява на знанията си", коментира той.

През 2005 година Марешки основа партията "Национално движение за свобода и демокрация" (НДСД). Той участва на местните избори в коалиция с РЗС на Яне Янев. Марешки стана общински съветник във Варна, а след това и заместник-председател на общинския съвет.

През 2007 година Марешки реши да напусне собствената си партия и да основе нова – "Либерален алианс". Негов коалиционен партньор отново бе РЗС.

Марешки традиционно получава голяма подкрепа във Варна. На кметските избори през 2011 година губи след балотаж от Кирил Йорданов. На балотажа срещу Йорданов бизнесменът получи 40.5 % от гласовете. Сега на президентските избори Марешки бе първи във Варна, печелейки 25% от гласовете. В национален мащаб той събра 11.17 процента, класирайки се на четвърто място. За него гласуваха над 400 000 души.

За президентските избори той създаде гражданско сдружение с името "Национално Освободително Движение "За Чиста и Свята Република". Той си постави за цел след пет години да се превърне в "българския Доналд Тръмп".

Сега Веселин Марешки отново сменя името на политическия си проект. Той прогнозира, че партия "Воля" ще бъде трета по време предсрочните парламентарни избори. Марешки смята, че преди "Воля" ще бъдат само ГЕРБ и БСП, но не се ангажира с прогноза коя ще е първа.

В отговор на въпрос кой е неговият основен политически опонент, Марешки отговори, че "противникът му е статуквото, което е докарало държавата до това състояние". Все пак той удари едно рамо на ГЕРБ.

"Сега, което се направи по времето на ГЕРБ в сравнение с БСП, е видимо, но то не е достатъчно", каза бизнесменът. Преди балотажа той подкрепи Цецка Цачева, но това не ѝ помогна особено срещу Румен Радев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?