Новата сграда на ЕЦБ във Франкфурт поскъпна до над 1.2 млрд. евро

Новата сграда на ЕЦБ във Франкфурт поскъпна до над 1.2 млрд. евро

Докато Европа се бори с дълговата криза, строителството на новата сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт поскъпва с 40% и ще достигне над 1.2 млрд. евро. Това съобщиха от ЕЦБ, след церемонията за “завършване на покрива“, с което беше отбелязано приключването на основните строителни работи по новата сграда, разположена на мястото на Гросмарктхале – някогашен пазар за търговия на едро във Франкфурт на Майн.

 

През 2005 г. необходимата инвестиция, която включваше купуването на имота и строителството, беше изчислена на 850 млн. евро.

 

Увеличението на цените на строителните материали и услуги от 2005 г. до завършването на проекта през 2014 г. ще доведе до нарастване с още 200 млн. евро на общите инвестиционни разходи, е посочено в съобщението на ЕЦБ.

 

Поскъпването се обосновава с непредвидени трудности възникнали в хода на изпълнението на проекта.

 

Промяна в избора на изпълнител на обекта, след като първоначалният търг за главен изпълнител през 2005 г. не е дал задоволителни резултати.

 

Другата непредвидена трудност е била свързана със сградата Гросмарктхале, която е от 1928 г. и е паметник на културата. Основите на сградата се оказало, че не са били достатъчно стабилни и това е наложило допълнителното им укрепване.

 

Освен това е било установено, че покритието на покрива е повредено и не може да се премахне както е било планирано първоначално. Отделно части от бетонната конструкция на сградата също се оказали не достатъчно укрепени със стомана.

 

Тези фактори вероятно ще допринесат за допълнително увеличение на разходите с около 100‒150 млн. евро, което е увеличение с около 10‒14 % на общите инвестиционни разходи, е посочено в прессъобщението.

 

До момента за грубия строеж на сградата са похарчени 530 млн. лв. Новата централа на ЕЦБ се издига на мястото на някогашния пазар за търговия на едро във Франкфурт. При строежа е запазена основната част от сградата и са вдигнати две многоъгълни офисни кули съответно с 43 и с 45 етажа, свързани с атриум. Идеята е да се събере на едно място целият персонал от 2600 души на ЕЦБ. В момента банката се разполага под наем в т.нар. "еврокула" и в още две офис сгради в центъра на Франкфурт.

 

Самото изграждане на новата централа започна през 2010 г. в разгара на дълговата криза. Въпреки, че ЕЦБ твърди, че строежът ще бъде завършен в срок през 2014 г., до момента изоставането от графика е от шест месеца.

 

Съобщението за растящите разходи за централата на ЕЦБ идва на фона на ролята, която има банката в борбата с дълговата криза в еврозоната. Заедно с Европейската комисия и Международния валутен фонд институцията е част от т.нар. "тройка", която налага сериозни мерки за съкращаване на разходите на засегнатите от кризата Гърция, Ирландия и Португалия в замяна на предоставянето на спасителна финансова помощ за милиарди евро.

 

Освен това ЕЦБ играе и активна роля за поддържането на разходите на държавите от еврозоната по привличане на дългосрочно финансиране на ниско ниво чрез програмите си за изкупуване на правителствени облигации, отбелязва EUObserver.

 

 

Споделяне

Още от Бизнес