Министърът на икономиката и енергетиката:

Новата цена на тока покрива само една пета от дупката в НЕК

Следващо поскъпване ще има, ако не сработят промените в държавните енергийни фирми и предоговарянето на дългосрочното изкупуване на енергия

Новата цена на тока покрива само една пета от дупката в НЕК

Определеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поскъпване на тока с 9.79 на сто от 1 октомври 2014 г. покрива само една пета от недостига в "Националната електрическа компания" (НЕК), който в следващата година ще нарасне с още 1 млрд. лв., каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред журналисти във вторник след участието си в годишната газова конференция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му засега за компенсиране на останалата част от дефицита в НЕК се разчита на предоговаряне на споразуменията за дългосрочно изкупуване на тока от рехабилитираните и по-екологични въглищни централи "Марица Изток" 1 и 3 и от слънчеви и вятърни централи и на по-доброто управление на държавните енергийни фирми.

Именно като част от прилагането на последната мярка било и отстраняването на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който миналия петък бе сменен с бивш шеф на централата от времето на ГЕРБ, който през 2010 г. бе махнат също с мотива по-ефективно управление на ядренат ацентрала.

"Благодарни сме на Иван Генов, но за следващия етап на развитие на централата ни, за по-доброто използване на средствата и по-добрата търговия с електроенергия, трябва нов човек", каза Васил Щонов. Той отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали смята, че досега АЕЦ "Козлодуй" е управлявана неефективно, а затъналата в дългове НЕК, където няма смени на ръководството, се управлява добра .

Вместо това министърът обясни: "НЕК всъщност е разплащателна кутия - купува електроенергия на една цена и я продава с 1 млрд. лв. по-евтино" и допълни, че "няма план   по който да се движим, да сменим този или онзи директор". Той се въздържа и от коментар как новият директор на АЕЦ "Козлодуй" ще успее за краткото време до изборите да подобри работата в ядрената централа, освен ако назначението му не е договорено с ГЕРБ, която се очертава като партията, която ще излъчи следващото правителство.

Щонов заяви, че целта на служебното правителство е да оптимизира работата на държавните енергийни предприятия, за да не понесат потребителите цялата дупка в цената на тока, образувана от предишни решения за понижаване на тарифите на тока.

Работело се по всички параметри за покриване на разликата между скъпите цени, на които НЕК купува тока, е крайните, на които продава на снабдителите ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" .

В енергийния борд съществува график за прилагане на мерките за покриване на дефицитите в НЕК, ако те не сработят, ще се обмисля ново поскъпване на тока, каза още Щонов.

Членът на ДКЕВР Димитър Димитров пък посочи пред индустриалците и представители не дипломатическите мисии у нас, че комисията смята да засили въвеждането на добрите регулаторни практики в работата си, а не просто да раздава лицензи, да определя цени и да въвежда директиви и нармативни актове. По-трудно е да се контролира и анализира прилагането на определените цени, за да се подобрява регулаторната и инвестиционната среда у нас, смята представителят на ДКЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес