"Новера" натисна Столична община с кофите за смет

"Новера" натисна Столична община с кофите за смет
Концесионерът на чистота на София "Новера" засили натиска върху кметството заради изтичащия до края на този месец договор за сметоизвозване в пет района на града. В отворено писмо дружеството заявява, че от 1 март започва "поетапното" премахване на контейнерите за боклук от "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица".

Освен до кмета Бойко Борисов, писмото е адресирано до председателя на градския парламент Андрей Иванов, екоминистъра Джевдет Чакъров и председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Преди две седмици концесионерът внесе и съдебен иск срещу общината за увеличаване на цените за почистването в останалите 19 района с 33%, както и претенция за обезщетение в размер на 500 000 лева.

Делото най-вероятно ще бъде спечелено от фирмата, защото концесионният договор задължава кметството да плаща повече за чистене при отчитане на годишна инфлация над 3 процента.

В писмото си "Новера" посочват, че и до този момент не са поканени на преговори за продължаване на договора за чистенето на тези райони. Те цитират медийни публикации, в които се казва, че със "Заубермахер", "Ремондис" и "Титан АС" вече се преговаря.

Източници на Mediapool от управляващото мнозинство на ГЕРБ обясниха, че общината не е доволна от качеството на услугата на "Новера" и ще се опита да не сключва договор с тях. Ходът с контейнерите обаче може и да ги принуди да преосмислят позицията си.

Трите фирми, с които се преговаря, са декларирали готовност да намерят техника за сметоизвозване, но проблемът със съдовете е почти нерешим. Само в "Люлин" има около 2500 контейнера, които са собственост на "Новера".

В писмото се посочва, че концесионерът "няма да носи отговорност за настъпването на неблагоприятни последици за гражданите на София от евентуална кризисна ситуация с извозването на отпадъците и почистването на града".

"Заубермахер", "Ремондис" и "Титан АС" участваха в единствения досега конкурс, който кметството обявяви за столичната чистота.

Той бе спечелен от австрийската "Заубермахер", но впоследствие отменен от Комисията за защита на конкуренцията след жалба на "Титан-АС". Предварително обаче беше ясно, че "Заубермахер" няма да може да започне да чисти града в указания срок заради продължителните съдебни процедури.

Българската компания "Титан АС", захранвана с арабски капитали, обжалва изключването си от процедурата заради мнението на общинската конкурсна комисия, че няма ясно "обосноваване на ценовите предложения".

Столичната община все още не е излязла с официална позиция и по тази тема. Кметът Бойко Борисов е в платен отпуск до 12 февруари, който използва за посещение в САЩ.

При завръщането си снощи той заяви пред репортери, че БСП отново се опитва да инспирира криза с отпадъка. Такава криза обаче няма да има, "въпреки техните опити и манипулацията към КЗК", каза Борисов.

"Всички ние, обществото, искахме да махнем концесионера, т.нар. Вълка, нали така? Когато ние започнахме да правим процедури, за да разбием монопола, БСП се хвърля чрез КЗК да му помага. Това е истината, елементарната. За каква криза и за какви 5 лева говорите?!", запита риторично Борисов.

Според него "единственият шанс" на Станишев е "да направи кофите пълни със смет, няколко дни да не се чисти и вместо да го питате за милиардите, ама запомнете и го пуснете - милиардите - безвъзвратно, безвъзвратно значи умрял, няма го, това са загубените пари за България заради Станишев и компания. А боклукът, всичките тези работи са, за да се отвлече вниманието от корупцията, за която цял свят говори само за корупцията в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България