Нови 23 млн. лв. вложи "Нестле" в шоколадовата си фабрика в София

Нови 23 млн. лв. вложи "Нестле" в шоколадовата си фабрика в София

Модерна роботизирана поточна линия за производство на десерти "КитКат" в шоколадовата фабрика на "Нестле" в София, бе представена виртуално във вторник. Инвестицията в новата производствена мощност е 23 млн. лв., с което компанията ще може да произвеждаща дневно по 2.5 млн. броя от шоколадовите десерти в България. С това "Нестле" затвърждава образа си на стратегически инвеститор и иноватор в сектора на храни и напитки.

"Новата роботизирана поточна линия ще позволи производството във фабриката на "Нестле" да бъде по-бързо и ефективно. Ще можем да осигурим също и по-безопасна и ергономична работна среда на служителите и възможност те да се обучат да работят с автоматизирани машини. Инвестирахме в новата производствена линия за KitKat с цел модернизиране на технологиите, така че да произвеждаме още по-иновативни шоколадови барчета. Обновихме и дигиталната мрежа, така че всички машини да бъдат свързани в система за данни и в случай че възникнат проблеми, те да могат да бъдат решавани дистанционно, което в ситуация на продължаваща пандемия е от изключителна важност за нас като компания, която държи на безопасността", заяви по време на виртуалната обиколка на фабриката директорът ѝ Сара Вуйтене.

"Благодаря на Нестле България, че е социално отговорна компания, която мисли както за обществото, така и за екологията, освен това става все повече производителна. Трябва да сме позитивни, да имаме единомислие, за да постигнем големите цели – това е стратегията не само на "Нестле", но и на българското правителство. В момента отбелязваме 4,3% ръст в  структурата  на вътрешния брутен продукт за третото тримесечие спрямо второто. Това се случва и благодарение на компании като "Нестле", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Компанията получава и сертификат за инвеститор клас А. От началото на годината икономическото министерство е сертифицирало проекти за инвестиции за близо 750 млн. лв. каза още Лъчезар Борисов.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов също поздрави компанията за поредната инвестиция в производствени мощности на територията на Столичната община и припомни, че заедно са разработили проекти и събития, примери за социална отговорност, образованието на младите и подготовка на кадри.

"Компанията въведе и разви професионалното обучение, което дава възможност на младите хора  впоследствие да си намерят добре платена работа – това е едно от най-стойностните неща, които можем да направим за тях. Важно е да мотивираме младите хора да останат в България. Благодаря на "Нестле" за качеството на продуктите, които произвеждат и за приноса към българската икономика", каза и посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен.

Шоколадовата фабрика в София , където работят 571 служители, е един от петте компетентни центъра за производството на десертите "КитКат" и за иновации и реновации в продукта за регион Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Във фабриката се произвеждат 16 000 тона или 470 милиона консуматорски единици продукта годишно. Всички продукти са произведени със 100% българско брашно от български производители. На ден само се приготвят и опаковат 2 500 000 шоколадови десерта KitKat Chunky или 1736 бройки в минута. Продуктите се изнасят за други 35 пазара в света, сред които Южна Корея, Сингапур, Мексико, Катар, Южна Африка и Карибските острови.

Компанията спазва своите ангажименти не само към обществото и икономиката, но и към природата. Новата роботизирана линия е част от дългосрочната програма за устойчиво развитие и опазване на околната среда, тъй като благодарение на иновацията ще бъдат намалени загубите, свързани с опаковъчен материал.

Споделяне

Още от Бизнес