Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови 30 фирми се очаква да привлекат 15 млн. лв. чрез борсата

Излизането им се финансира с ваучери за 1.6 млн. лв. от еврофондовете

0 коментара
Нови 30 фирми се очаква да привлекат 15 млн. лв. чрез борсата

Нови 30 компании се очаква да излязат на Българската фондова борса (БФБ) с помощта на еврофондовете и да наберат капитал от 15 млн. лв. Подкрепата се осъществява чрез ваучерна схема за малките и средните предприятия, чийто старт беше даден официално в петък 13-ти юли.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на близо 4 млн. лв. Средствата идват от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

С днешното събитие започва изпълнението на проект на стойност 1.6 млн. лв. На този етап целта е да се започне с първите предприятия, които да емитират ценни книжа на борсата. При успешна търговия и набиране на капитал от 500 000 лева ваучерите им да бъдат изплатени. След това има готовност да се подпише втори договор за използването на цялата предвидена сума, обясни заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Стойността на един ваучер е 50 000 лв.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ще администрира процеса и ще набира заявленията за получаване на ваучер.

Един ваучер е на стойност 50 000 лв. и с валидност 9 месеца. През този период компаниите трябва да получат одобрение на проспект за емитиране на ценни книжа от Комисията за финансов надзор (КФН) и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал.

Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при осъществена успешна емисия, което означава набран капитал не по-малък от 500 000 лв.

Кандидатстването

Общите условия по процедурата са публикувани на сайта на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Приемът за подаване на проектни предложения ще бъде отворен през септември. Кандидатстването е електронно и ще продължи 24 месеца.

В срок от 10 работни дни от подаването на всяко предложение, екипът за управление на проекта ще направи оценка по реда на постъпване на заявленията за участие.

Одобрените кандидати ще получат ваучер за използване на консултантски услуги от лицензираните инвестиционни посредници към КФН. В случай, че бъдат получени повече от 30 проектни предложения ще бъде съставен "резервен списък".

В срок от девет месеца от издаването на ваучера предприятията трябва да получат одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН, както и да обявят и осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

След приключване на публичното предлагане емисията следва да бъде регистрирана на някой от пазарите, организирани от Българска фондова борса – София.

Стойността на ваучера ще бъде изплатена само при осъществяването на успешна емисия. За такава се счита набирането на капитал равен на или по-голям от 500 000 лв.

В случай, че дейностите не бъдат изпълнени в срок, ваучерът автоматично се пренасочва към предприятие от "резервния списък".

Допустими кандидати

Допустими кандидати по ваучерната схема са микро, малки или средни предприятия. Те трябва да развиват дейност в една от групите, определени в Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в периода 2014-2020.

От високотехнологичните производства право на ваучери имат предприятията от химическата промишленост, производството на лекарства, компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, електрически съоръжения, машини и оборудване, автомобили, ремаркета и полуремаркета, както и производство на превозни средства.

В сектора "Интензивни на знание услуги" могат да кандидатстват да ваучери фирми развиващи издателска дейност, занимаващи се с производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика, радио- и телевизионна дейност, далекосъобщения, дейности в областта на информационните технологии, информационни услуги и научноизследователска и развойна дейност.

От нискотехнологичните производства право на ваучери имат компании, които се занимават с производство на хранителни продукти, напитки, текстил, облекло, обработка на кожи и обувки. Могат да кандидатстват за ваучери и фирми, които се занимават с производство на дървен материал и мебели, хартия и картон, печатна дейност, кокс и рафинирани нефтопродукти, изделия от каучук и пластмаси, основни метали, метални изделия, както и с ремонт и инсталиране на машини и оборудване.

Поне 32 компании ще излязат на борсата

"Подобна схема се реализира за първи път в България, а нейната основна цел е да дадем стимул не само на малките и средни предприятия, но и на капиталовия пазар в страната", каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По думите му ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в случай, че схемата покаже добри резултати.

"Ние вярваме, че капиталовият пазар има потенциала да реализира по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори", посочи Манолев.

"През последните години имаме средно по една нова компания на година, която излиза на борсата. Чрез тази програма, само с първоначалния ѝ бюджет, поне 32 компании ще излязат на борсата. Така че нейният ефект ще е осезаем за капиталовия пазар в България, а ние не трябва да губим време за неговото развитие", каза председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

"81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж", коментира Васил Големански.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.