Нови болници ще сключват договор с НЗОК само с министерско одобрение

Нови болници ще сключват договор с НЗОК само с министерско одобрение

Нови болници, които искат да се финансират от държавния бюджет или Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще могат да се създават само след съгласието на здравния министър. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство, които предстои да бъдат гледани от Министерския съвет.

Досега НЗОК сключваше договори с всички акредитирани лечебни заведения, отговарящи на определените от нея условия. “Това е необходимо с оглед наличието на голям брой болници на територията на страната и има за цел по-добро планиране и по-ефективна организация на болничната помощ, която се финансира с публични ресурси“, се посочва в мотивите към промените.

Това е още едно ограничение за броя на болниците, които ще имат договор с НЗОК освен задължителния характер на Националната здравна карта. От следващата година ще има максимален брой болнични легла и лекари във всяка област, които ще работят с НЗОК като засега критериите, по които ще бъдат избирани, не са ясни.

Подобно предложение нови болници да имат договор с касата само с министерско одобрение имаше и в мандата на предишното правителство през март миналата година, но то така и не беше гласувано.

Със сегашните предложения се засилват и контролните правомощия на министъра на здравеопазването по отношение на ведомствените болници.

Друга важна промяна, която предвижда проектът, е в болниците да могат да се помещават само медицински центрове и лаборатории, които са тяхна собственост. Така частните центрове и лаборатории, които сега има практика да се разкриват в отдадени от болниците помещения, ще трябва да се изтеглят.

Примери от практиката показват, че понякога наемите, които плащат частниците, са занижени. Не са рядкост и роднинските връзки между шефовете на лаборатории и на болниците, в които те се намират.

Според експертите на министерството “разпоредбата цели да се “затвори цикъла” на обслужване на пациента, като се улесни достъпът му до извънболнична и болнична помощ чрез едновременното им предоставяне на едно място”. Същевременно промените насърчават болниците да използват максимално наличния си ресурс.

Освен това се забранява на територията на държавните и общински болници да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ, което не е държавно или общинско.

Забранява се и на началниците на болнични лаборатории да ръководят едновременно и на самостоятелни медико-диагностична лаборатории.

Споделяне

Още по темата

Още от България