Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови бомбастични сценарии оплетоха ДАНС, Емин, Трактора и Доган

152 коментара
Нови бомбастични сценарии оплетоха ДАНС, Емин, Трактора и Доган

ДПС реанимира версията, че смъртта на бившия шеф на политическия кабинет на Ахмед Доган, Ахмед Емин, е била целенасочен сценарий за удар срещу партията и нейния лидер, който обаче не е успял. Допълнението е, че Емин бил инструмент на предишното ръководство на ДАНС и вероятно на бившия висш съветник в агенцията Алексей Петров - Трактора, който в момента е обвиняем №1 в държавата като глава на организираната престъпна група "Октопод". Емин обаче не издържал на натиска и се самоубил.

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев съобщи пред репортери в четвъртък, че Ахмед Емин не е бил агент на ДАНС и на НСС, а "май не е бил и на Държавна сигурност".

В сряда градската прокуратура обяви, че ще провери заключението на колегите си от районната прокуратура, които през април м.г. прекратиха делото за смъртта на Ахмед Емин с мнение, че той се самоубил по своя воля, без да е склоняван от някого.

Затворената страница с делото "Емин" бе отворена преди два дни от премиера Бойко Борисов, който изненадващо заговори за "тежки грешки" при разследването, за липсващи документи и за справки на ДАНС, които обаче са били предадени на прокуратурата.

Нова проверка на ДАНС за "обръчите" на ДПС

Източници от прокуратурата отхвърлиха пред Mediapool твърденията на Борисов за "безобразно" разследване и припомниха, че над 80 души са били разпитани, за да се установи дали Емин е бил подтикван да се самоубие, но такива данни не са установени. Разпити са проведени с всички, които са имали контакт с него няколко дни преди да посегне на живота си.

Преди месец прокуратурата поискала ДАНС да извърши нова проверка на документите, открити в личния компютър на Емин. В тях се съдържат данни за икономическите интереси на ДПС, но не и обяснение защо Ахмед Емин е посегнал на живота си, твърдят източниците.

Подновеният интерес към документите на Емин съвпада с времето, когато е започнала подготовката по операция "Октопод".

При първата проверка през миналата година прокуратурата не е останала доволна от анализа на ДАНС, който бил твърде формален. Поискана била нова проверка, този път от новото ръководство на агенцията. От ДАНС е изискано и 10-томното делото за смъртта на Емин. При новия му прочит ДАНС са установили някои пропуски и са изпратили в прокуратурата анализ с обем страница и половина.

В него се казва, че не са отчетени някои веществени доказателства като открити в кабинета на Емин "флаш-памети". Според източниците на Mediapool в прокуратурата, ДАНС не са посочили, че има нови доказателства по случая, нито, че има пропуснати важни доказателства при разследването.

Емин бил притискан от ДАНС

"Ахмед Емин не се е намирал в нормално състояние, бил е поставен в ситуация на тежък натиск и тежка преса – нещо, което ни дава основание да зададем въпроса - имал ли е той някаква връзка със службите за сигурност?", коментира пред репортери в четвъртък Камен Костадинов от ДПС.

"Ако е имал, откога е имал, дали тази връзка е формална или е имал някаква неформална връзка, т.е. някога е имал формална и след това е бил свален от отчет. Позволили ли са си българските служби за сигурност да изпратят агент, който да следи лидера на една от основните политически сили в страната? Все въпроси, които са достатъчно сериозни, тревожни и скандални”, заяви още депутатът.

Преди това той в прав текст заяви пред бТВ, че Емин е бил агент на бившата ДС и върху него е бил оказван изключително сериозен натиск, поради което той не издържал.

Чакаме официални отговори на тези въпроси, заяви Костадинов в четвъртък сутринта. Часове по-късно получи лаконичния отговор на шефа на ДАНС, че Ахмед Емин не е имал формална връзка със службите.

Версията за "зловещ сценарий" срещу него самия и срещу ДПС бе спомената за пръв път от Доган дни след трагедията, разиграла се на 17 октомври 2008 г. в приземен етаж на неговия "сарай".

Първата информация бе дадена от тогавашния генерален комисар на МВР и сегашен зам.-вътрешен министър Павлин Димитров, който часове след фаталния инцидент съобщи, че Емин се е самоубил. Въпреки всички съмнителни обстоятелства, тиражирани по случая, тази версия бе потвърдена като факт в края на разследването.

Емин трябвало да убие Доган и май се е срещал с Алексей Петров

Има съмнения, че Ахмед Емин е трябвало да убие Ахмед Доган, заяви в четвъртък Камен Костадинов, като добави, че в ДПС нямат доказателства в тази насока.

"Ясно е, че това беше планиран, целенасочен удар срещу лидера на ДПС, срещу цялата партия. За наша радост и късмет, той не успя”, коментира депутатът.

Той обаче съобщи, че в ДПС имали информация за проведени срещи между началника на кабинета на Доган и бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Това е било установено в разговори с хора, които са били близки до Емин, но конкретни доказателства няма.

"Седмица преди случая с Емин, лидерът на ДПС взе отношение по случващото се в ДАНС и попита защо човек като Алексей Петров работи и изобщо има нещо общо с тази агенция”, напомни Костадинов.

Факт е, че Доган, чиято партия бе мандатоносител на предишното правителство, се изказа директно срещу решението на премиера Сергей Станишев да отстрани зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков. А както е известно, през последните Драшков и Алексей Петров са в открит конфликт и когато единият постъпва в ДАНС, другия го махат, и обратното. В момента Драшков е възстановен като зам.-шеф на ДАНС, а Алексей Петров е зад решетките.

Версията за агентурната роля на Емин бе развита и от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов.

"Ахмед Емин е бил поставен в една специфична преса, като от едната страна пред него е бил неговият лидер и лоялността към партията, а някъде зад гърба му е била стената на бившата ДС”, коментира Атанасов пред бТВ в четвъртък.

"Точно в тази преса той взема това тежко решение, защото този пред него го е обвинил в предателство, а тези отзад са искали да стане предател", заяви Атанасов.

По думите му няма информация за провеждани срещи между Емин и Алексей Петров, но има съмнения, че това се е случвало.

Атанас Атанасов допусна, че бившото ръководство на ДАНС е имало интерес да се прикрият фактите и обстоятелствата около смъртта на съветника на Доган.

"Имаше тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС и не е изключено да е бил притискан да дава факти и обстоятелства за дейността на Доган или негови връзки с чужди сили. Нямам представа, но има сили, които са искали да прикрият факти и обстоятелства около обективността на разследването", заяви Атанасов.

Според него възобновеното разследване "трябва да започне задължително с разпит на бившия офицер от ДС, бивш главен секретар на МВР и сега зам.-министър на вътрешните работи Павлин Димитров, защото явно неговото публично поведение показваше какво към него момент са искали управляващите".

Споразумение между ГЕРБ и ДПС

Лидерът на РЗС Яне Янев внесе предложение за временна анкетна комисия в НС, която да разследва обстоятелствата около смъртта на Емин. Чрез комисията трябва да се изясни "дали службите са свързани с подготовката и изпълнението на убийство на политически лидер", каза Яне Янев.

"Не е изключена тази хипотеза, както и в момента да се работи по този начин", коментира лидерът на РЗС, който се изявява като публичен защитник на Алексей Петров.

"Има сериозни съмнения, че Емин е имал контакти, както преди 10 ноември, така и след това със службите", каза Янев.

Според него "душеприказчици на Борисов, като Атанас Атанасов, му внушават, че така могат да излязат интересни обстоятелства около бившото ръководство на ДАНС, както и около спечелването на редица важни обществени поръчки".

Това, че темата за смъртта на Емин се отваря наново, показва "добрата комуникация между ДПС и ГЕРБ и сключването на тайно споразумение между тях", убеден е Янев.

Според него временната комисия трябва да установи с какви финанси са е разпореждало ДПС и съответно Ахмед Емин, какъв е бил произходът на тези пари; сам ли е написал Емин предсмъртното си писмо; давал ли е показания в МВР и ДАНС за корупционни практики в ДПС и пр.

Миков: Стига с тая игра на стражари и апаши

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Михаил Миков коментира в кулоарите на НС, че въпросът за смъртта на Емин се повдига наново, за да бъде отвлечено вниманието от сериозните теми в държавата, като неизпълнението на бюджета, кризата в здравеопазването и пр. "Играта на стражари и апаши в държавата продължава с нова сила“, смята Миков, като няколко пъти посочи, че вярва на всички органи, които са се занимавали със разследването.

"Не смея да мисля, че този случай, квалификацията му, може да се реализира година и половина след това по преценка на министър-председателя. Страхувам се, че нещата излизат извън рамките на правораздаването и преминава в рамките на политиката.“

Относно спекулациите, че Ахмед Емин е бил притискан да убие Ахмед Доган, Миков каза, че "който твърди, той доказва“.

"Нека нещата да се сложат на масата, да се извадят. Не може обществото да се лута между различни версии и всеки да хвърля нещо. Това ми прилича малко като на атентата срещу папата“, каза Миков. Той не отрече, че в качеството му на министър и в хода на разследването на смъртта на Емин е чувал "като разговор“ и версията, че той бил агент на ДАНС и имал за задача да убие Доган. "Чувал съм и версията на бащата на Емин, че не става въпрос за самоубийство“.

Миков отказа да коментира версии за евентуално покушение срещу Ахмед Доган, но посочи, че повечето тези са несъстоятелни. "Като онези версии за покушение срещу Бойко Борисов. Тогава го пазих като национално богатство до изборите и го опазих. Сега г-н Цветанов да отговаря“, каза бившият МВР-шеф.

Миков припомни, че е работено по всички възможни версии. В хода на разследването Доган беше разпитван два пъти, както и представители на ДПС и тогава всичко би трябвало да е сложено като информация от тях пред разследващите.

На въпрос дали има някаква политическа сделка между ГЕРБ и ДПС и затова се раздухва случая, Миков каза: "ГЕРБ търсят постоянно подкрепа, но споразуменията не са на хартия, не са публични. Не изключвам да търсят подкрепа във всички фракции и при всички представители на парламента.“

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

152 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ГТ
  #153

  Правилно си забелязал. Причината е в милиционерския произход на пишещите.

 2. яваш-яваш
  #152

  ...

 3. Глух плъх
  #151

  Паролата за оттеглянето на ДПС на скамейката дойде от друго място. От Турция. Умни хора там си направиха сметката, че джанабетлъците на ДПС във властта се следят много внимателно в Брюксел и в подходящ момент ще бъдат използвани срещу присъединяването на Турция. От друга страна, Байряма свърши. В условията на криза и затягане на коланите не е весело да си на власт.

 4. domo
  #150

  Жалко е, че една трагедия се изсползва по този начин.Самоубийство или убийство - ? Това ТРЯБВА да се установи! ДПС не трябва да се допуска до власта - това мисля, че е ясно на всички! Айде сега да строим КАПИТАЛИЗЪМА.....

 5. :)
  #149

  "....Самият Емин, според Костадинов, е бил агент на Държавна сигурност и върху него е бил Oказван..."-правопис, правописа ви куца, г-да журналисти!

 6. бяла покривка
  #148

  Само 1 час след въпросното "самоубийство" всички целокупно РЕВЯХА, че това е самоубийство, е задраскаха цели науки като криминалистика и криминология, ама важното е да има пушилка и "истина", за да може да се "обясни" случващото на целокупното народонаселение и на евроатлантическите ни партньори. Е видяхте ли го сега октопода - кога Павлин Димитров ще бъде вкаран доживот без право на замяна и ще пее като на Миланската скала, др. Цветанов ? Той е ваш заместник все пак, нали ?

 7. Мария
  #147

  Първанов предложил на Алексей да оглави разузнаването?

 8. разследващ
  #146

  за въпросното твърдение на въпросното лице във въпросната телевизия ПРЕДЛАГАМ:1. Да се свалят гащите на твърдещия публично и в ефир. Ако се появи характерния белег2. Да се установи чия е въпросната телевизия, ако се прояви характерния белег3. Да се отрече като неистина въпросното твърдение.

 9. СЕМ
  #145

  Скоро рогонсецът Атанасов, за да е под прожекторите ще си признае, защо се разведе и какво прави странично жена му. Накрая, за да не го забравим ще наебе и майка си, естествено след крупна доза виагра.

 10. Big Papa
  #144

  Кой им вярва на тия!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.