Нови четири наказателни процедури срещу България

Те са свързани с енергетиката, жп транспорта и финансовите отчети на фирмите

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Европейската комисия е открила четири нови наказателни процедури срещу България заради невъведени директиви в законодателството ни. Те са в най-началния етап – официално уведомително писмо. Те са свързани с жп транспорта, добива на нефт и газ в териториални води, енергийната ефективност и годишните финансови отчети на предприятията. Това става ясно от публикуваните документи от Министерския съвет и стенограмата от заседанието на правителството на 20 януари.

Проблемът е повдигнат от вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева, която представя доклад за изпълнението на Плана за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на страната ни в ЕС към 31 декември 2015 г.

От 1099 европейски директиви, страната ни не е успяла да въведе 0.6% от тях към края на 2015 г.

"От неизпълнените мерки 32 са законопроекти, намиращи се на различен етап на разработване и приемане, 12 са внесени в Народното събрание и имаме четири мерки със стартирани процедури по нарушения по Договора за функциониране на Европейския съюз и когато това го направим, процедурите ще бъдат спрени", обяснява Кунева.

Тя посочва като най-проблемно забавянето на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на този за концесиите. Тази седмица започна приемането на второ четене на ЗОП от парламента.

Вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев също отбелязва, че за ЗОП срокът е до април. Кунева му отговаря, че знае, но "няма как да сме добро Председателство, ако не сме си подредили нещата вътре в страната и за това всеки положителен знак, че изпълняваме задълженията си, че законодателството ни е наред, разбира се – и с надежда, че то ще бъде стриктно прилагано, дава допълнителна и много важна тежест на страната".

Кунева съобщава още, че "в енергетиката имаме най-много" неизпълнени ангажименти и стартирана процедура. Посочено е, че страната ни не е въвела евроизисквания за енергийната ефективност, но не се уточнява за какво става въпрос.

Причината в забавянето на въвеждането на европейските директиви е недоброто планиране в работата на министерствата, което е довело до забавяне в изготвянето им, а оттам и в провеждането на съгласувателните процедури между тях.

Най-много невъведени евродирективи - по 14, имат министерствата на икономиката и на транспорта, става ясно от публикувания доклад.

По време на заседанието обаче Кунева сочи четири министерства в забава - на вътрешните работи, на транспорта, на финансите и на земеделието.

Вицепремиерът отбелязва, че нещата не са "тревожни" и "общо взето" смята, че България се справя добре като изпълнение на мерките.

Споделяне

Още от Бизнес