Мандатът за съставяне на гръцко правителство премина у ПАСОК

Нови избори – все по-вероятни, оставане в еврозоната – все по-проблематично

Алексис Ципрас и Евангелос Венизелос

Лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос получи в четвъртък от президента на страната Каролос Папуляс последния проучвателен мандат за сформиране на правителство. Това стана, след като председателят на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас върне на държавния глава връчения му във вторник мандат. Лидерът на втората класирана на изборите партия не успя да осигури мнозинство за коалиционен кабинет, също като консервативната Нова демокрация в понеделник.

Изгледите за успех на социалистите в съставянето на правителство обаче се оценяват като незначителни, нови избори през юни – като все по-вероятни, а оставането на Гърция в еврозоната – като все по-проблематично.

Вариантите пред ПАСОК

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК ще се стреми към сформиране на правителство, съставено от партии с проевропейска ориентация, заяви Евангелос Венизелос, след като получи мандата. Ще положим всички усилия, за да бъде образувано правителство, каквато е волята на гръцкия народ, европейско, с участие на Гърция в еврозоната, каза Венизелос и подчерта, че ще се възползва от всички възможности, за да бъде сформиран кабинет.

Венизелос има три дни на разположение, за да направи кабинет, н наблюдателите в Атина са единодушни, че водачът на социалистите няма шансове да се справи със задачата.

ПАСОК и Нова демокрация са единствените партии, които поддържат споразумението с международните кредитори, но те нямат необходимия брой гласове и за това прибягват до подкрепата на други партии.

Ако се провали и това усилие на Венизелос да създаде правителство на националното единство, както той предлага, президентът трябва да свика политическите лидери, но и ако и тази негова иницатива се окаже неуспешна, той възлага на висш административен орган да състави служебен кабинет, който да организира в рамките най-късно до един месец повторни парламентарни избори, вероятно на 17 юни. Има вероятност вотът да се състои и по-рано от тази дата.

В рамките на проучвателния си мандат Венизелос ще има в четвъртък вечер среща с лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис. Срещата му с председателя на Нова демокрация Андонис Самарас е насрочена за петък в 10 часа.

Социологическите агенции смятат, че е трудно да се предвиди изхода от евентуални нови избори, особено като се има предвид, че според проучванията шест от десет човека са гласували за различна партия от тази, за която са пуснали бюлетина на предишните избори в страната, когато 77 процента подкрепиха Нова демокрация или ПАСОК.

Според някои медии са възможни все пак комбинации, които да позволят избягването на изборите през юни. Вестник "Адезмефтос типос" например посочва, че политическите лидери се насочват към съставяне на правителство, начело с политик извън парламента. Водеща роля в този вариант според вестника имат Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица на Фотис Кувелис.

За сценарий за трипартийно правителство на ПАСОК, Нова демокрация и Демократична левица пише в коментарна рубрика и в."Катимерини".

Според в. "Авриани" партиите, подкрепящи кредитното споразумение, са застрашени с изчезване от политическата карта на страната. Информация на изданието сочи, че чуждестранни фактори оказват натиск над Нова демокрация и ПАСОК за съвместно явяване на изборите под името "Европейска партия".

Западът е твърдо срещу предоговаряне на спасителния план

Същевременно главните гръцки партии, включително и ПАСОК, заговориха по-открито за евентуално предоговаряне на международния спасителен пакет. Самият Венизелос каза, че Гърция трябва да търси "най-добрата възможна промяна на условията", а лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас казва, че предоговаряне на спасителния пакет е "напълно реалистично."

Подобни идеи обаче срещат твърдата позиция на европейските лидери. "Всички трябва да следват това, което сме договорили", заяви в Берлин германският канцлер Ангела Меркел.

"Трябва да кажем на гръцкия народ, че ситуацията е сериозна, че никоя държава от Европейския съюз няма да може да даде дори частица от 130-те милиарда евро за Гърция, ако няма функциониращо правителство, което да уважава правилата и да управлява дадените пари", каза министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн Аселборн.

Снощи представители на еврозоната решиха да отпуснат на Гърция поредните 4,2 милиарда евро от поредния транш помощи. Както и по-рано Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще депозира сумата в специална сметка, предназначена за обслужването на гръцкия дълг.

Същевременно стана ясно, че това може да е и последният транш, ако страната не спазва ангажиментите си. Гърция няма да получи други траншове от заемите, докато не приключи  през юни одитът на тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, заяви шефът на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг. Той каза, че следващият транш от заемите ще бъде отпуснат на Гърция само ако страната постигне споразумение с тройката кредитори, чийто представители се очаква да се завърнат в Атина през юни.

Без следващия транш от 11,5 милиарда евро Атина няма да може да погаси дълга си и ще трябва да потърси изход от единната валута.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани