Нови пожари в Рила, в Долна Баня може да обявят бедствено положение

Пожарът в Рила, Сн: БГНЕС

Пожар пламна край главен път Е-79 край Дупница, заради което се спират влаковете по жп линията София – Кулата, съобщи БГНЕС в четвъртък. Гори участък между гарите Дяково и Тополница, а един товарен влак е спрян на първата гара до овладяване на огъня.

Най-вероятно става дума за два пожара – единият гори след гарата в участъка преди жп тунела под път Е-79, а вторият е възникнал по левия склон след тунела в посока жп гара Тополница.

Около обяд в четвъртък пламна трети пожар в Рила. Мълния е запалила местността "Белия бор" в рамките на природен парк "Рилски манастир". Според говорителя на МВР Кюстендил горят 10 декара сухи гори и клек на височина около 1700 метра. По непотвърдена информация пожарът е над Рилския манастир по река Рилска.

Продължава гасенето на огъня в труднодостъпната местност в Рила, възникнал на 19 август. Пожарът е локализиран, но досега е засегнал 250 дка горска територия.

Петдесет души – пожарникари, спасители, доброволци потушават пожара, възникнал на 20 август в землището на село Пастра, който също е овладян от вчера. Засегнатата площ от огъня е 250 дка, 20 дка от тях е унищожената борова растителност.

Пожарникари от Кюстендил, Бобов дол и Дупница са гасили в сряда 5 пожара, причинени поради небрежност. Три от пожарите са възникнали в землището на Дупница – щети е нанесъл пожарът в района на местността "Кара Болика". Той е обхванал площ от 60 дка сухи треви и храсти, изоставени лозя – изгорели са 3 бараки, няма пострадали хора.

Пожарът край Долна Баня, който унищожи 800 дка борова и дъбова гора, не е локализиран. Това съобщи Борислав Попов, директор на общинското горско стопанство. На мястото огъня гасят около стотина души. Там са противопожарни автомобили със седем екипа на районните служби в Костенец, Ихтиман и Самоков.

Възможно е общината в Долна баня да обяви бедствено положение.

Споделяне

Още от България