Нови пожари в страната, огън блокира авто и жп движение

Нови пожари в страната, огън блокира авто и жп движение

Различни по големина пожари се потушаваха и избухваха във вторник на цялата територия на страната, като следобеда огънят стигна и до жп линия край Казанлък, което блокира два пътнически влака за известно време.

През целия ден в различни региони на страната вървяха акции по гасенето на огнените стихии, а за потушаването на пламъците в близост до железопътната отсечка Казанлък-Черганово спешно бе пратен от Пловдив  противопожарен влак.

Сигналът за пожар в близост до железопътната линия е подаден около 17,30 часа. Спасителни екипи са предприели ограничаване на огъня, обхванал овощни дървета край Черганово, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА).

Пожарът се е разразил край мъглижката местност "Каракос" и е прехвърлил наглавния път Стара Загора-Казанлък. Огънят се е насочил към землището на с.Черганово, но е спрян от напоителен канал на неколкостотин метра от селото. 

Има готовност населението на Черганово да се евакуира в северната част на селото. Временно е спряно движението по шосетата от Стара Загора към Казанлък и от Гурково към Мъглиж. Товарните автомобили и леките автомобили се отклоняват по различни маршрути.

Влакът от Бургас за София изчаква вече втори час да се изгаси огъня. След искане на областния управител на Стара Загора Мария Нейкова БДЖ са изпратили в района един от специализираните си противопожарни влакове. Железниците разполагат с четири такива машини в основните си поделения – София, Пловдив, Горна Оряховица и Варна.

В Казанлък и Мъглиж е обявено бедствено положение, уточниха от ведомството на държавната политика при бедствията и авариите.

Появилият се силен вятър в много райони на страната усложнява допълнително обстановката, коментираха от МДПБА. Спасителни екипи от Гражданска защита са изпратени да гасят спешно пожари в град Първомай – Пловдивска област. Огънят изпепелява гората между селата Буково и Искра, съобщи директорът на МДПБА в Пловдив Атанас Атанасов.

Част от гората, храсти и стърнища горят в землищата на севлиевските села Агатово и Деветаки. Продължават огньовете в землищата на кметствата Горно Белотинци, Охрид и Василовци и районите на Угърчин и Търговище.

Заради силния вятър е неконтролируем и пожарът край свиленградското село Младиново, община Свиленград.

Противопожарната обстановка в Хасково остава тежка. Екипи продължават да гасят пожарите, разразили се на територията на селата Браница, Черепово, Изворово, Оряхово, Васково, Русалиново и Коларово.

Там 33 пожарни, 5 автомобила от Гражданска защита и един хеликоптер се борят с огъня. Руският самолет ИЛ-76 продължава да гаси около селата в региона. Кризисният щаб е поискал от Мини “Марица- Изток” тежки верижни машини. С тях се прокарват просеки, които да ограничат разпространението на огъня. До този момент в Хасково са унищожени около 3000 дка гора и още толкова площи суха трева и храсти.

Специалистите не отхвърлят опасенията си, че огънят може да се разпространи към Старозагорска област. Двата големи пожара в Старозагорско бяха овладени вчера сутринта след 4 дни усилия на противопожарните екипи. Щетите в Старозагорско вече надхвърлят 2 млн.лв.

Обстановката е тежка и в Харманлийско.Пожарът там се е разпрострял на три фронта. В област Монтана бушуват 15 пожара, като един от тях заплашва покрайнините на село Кобиляк,община Бойчиновци. Втори голям пожар бушува край село Горно Белотинци и вече е унищожил 30 дка иглолистна гора.

Обстановката остава тежка и на територията на Кюстендилска област. Противопожарните екипи са успели да локализират днес огъня, който вече втори ден опустошава района около селата Раждавица, Стенско и Полска Скакавица. Пожарът е унищожил 80 дка иглолистна гора и 40 дка черешови дървета.

През последното денонощие във Видинска област са възникнали общо 16 пожара.  В землището на село Бучин дол са изгорели 22 дка борова гора и 13 дървени постройки. Около 70 дка борова гора е унищожена и в землището на село Долни Лом, а в село Буковуц са били изпепелени около 10 дка лозя.

Пожар избухна и в горски масив в село Снежа, област Бургаска. Огънят е локализиран на площ около 1500 дка. По предварителни данни са унищожени около 500 дка смесени гори в местността. Огънят унищожи и 100 дка борова гора в местността "Арабалан" в Сливенско. Там са били изпепелени и около 600 дка сухи треви и храсти.

През изминалото денонощие са регистрирани 16 нови пожара в горския фонд на областите Пазарджик, Монтана, Ловеч, Сливен, Видин, София област, Стара Загора, Добрич, Бургас, Варна, Хасково, В. Търново и Благоевград. Унищожени са 155 дка иглолистни дървета, 683 дка широколистна гора и около 100 дка смесена гора.

Десет тона въглища изгоряха през нощта в открит склад на пристанище Русе-Изток. Те са се самозапалили, заради неправилното съхранение, уточниха от полицията в областния град. През изминалата нощ лумна и склад за пластмасови изделия в Пловдив. По данни на полицията е изгоряла готова продукция и техника, която се е намирала в склада. Води се разследване за причините, довели до инцидента.

Въпреки горещото време и тежката ситуация с пожарите в страната, българите продължават да палят непредпазливо огън, показва справката на полицията. Пожари, причинени от небрежно боравене с открит огън, са възникнали в местностите Гола Велика край Кюстендил, Разметаница и Каршия край Дупница.

Възрастен мъж на 75 години е пострадал с обгаряния на краката във вилната зона край Червен бряг, докато се е опитвал да загаси пожара. Огънят е избухнал в сухи треви в местността Маркова могила, пламъците обхванали вили и район от 5 декара. Друг мъж (62 годишен) от Горни Дъбник запалил свои стари вещи и смет. Огънят бързо се разпрострял и се прехвърлил в съседния имот, където изгорели 80 кв. м от къщата. Запалена суха трева унищожи две частни къщи във вилна зона "Орлето" край Плевен, сочат данните на полицията. Къщи и селскостопански постройки пострадаха вчера и в села от Кюстендилска област

Шестима души са задържани за пожарите, които горяха в Старозагорска област, съобщи вътрешният министър Румен Петков. По предварителна информация, четири от пожарите на територията на областта са били причинени от тях. Разследването по случаите продължава.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?