Нови шефове във фирмите на БДЖ за пътнически и товарни превози

Чрез оптимизация на графика на локомотивите са осигурени допълнителни машини за влаковете

Управителите на "БДЖ – Пътнически превози” - Христо Иванов и "БДЖ - Товарни превози” Александър Александров

Назначени са нови управители на дъщерните дружества за пътнически и товарни превози на "Холдинг БДЖ", съобщиха от държавните железници в сряда. В същото време транспортният министър Христо Алексиев обясни пред журналисти, че чрез оптимизация на графика на локомотивите са осигурени допълните десет машини за покриване на разписанията на пътническите влакове.

Промените в "БДЖ Пътнически превози” и "БДЖ - Товарни превози” идват дни след смяната на изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров, който бе обвинен от Алексиев, че не е прилагал адекватни мерки за управляване на компанията.

След Владимиров от железниците си тръгват и управителите на "БДЖ – Пътнически превози” Димитър Костадинов и на "БДЖ - Товарни превози” Любомир Илиев. На тяхно място са назначени Христо Иванов и Александър Александров, чиято кариера е изцяло свързана с железопътния транспорт.

Христо Иванов е магистър по финанси във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий”. Преди това е завършил специалност „Експлоатация на железопътния транспорт” в Техническия университет. Опитът му включва превоз на опасни товари, пътнически превози и организация на превоза при прекъснато влаково движение. До 2012 г. се е занимавал с експлоатацията на цялостната дейност в "БДЖ – Пътнически превози” ЕOOД.

Александър Александров е магистър по "Технология и управление на транспорта” ВВТУ "Тодор Каблешков” и с още една магистърска степен по "Икономика на транспортната фирма”. Израства в кариерата от инструктор в превозна служба в БДЖ до директор в "БДЖ – Товарни превози” ЕООД.

"Не става въпрос за реваншизъм или за каквото и да било. Просто, който не си върши работата, разбира се, че ще бъде сменен", коментира междувременно транспортният министър пред журналисти. Той обясни, че евентуалните смени на ръководни служители в железницата ще зависят от индивидуалната работа на всеки.

Христо Алексиев каза още, че вече са осигурени допълнителни 10 локомотива за пътническите превози в БДЖ. При встъпването си в длъжност той обясни, че ако трябва, ще се търсят машини под наем, но не е нормално железниците заради недостиг на подвижен състав да плащат на автобусни фирми да возят пътниците на БДЖ.

Сега става ясно, че компанията е имала достатъчно налични машини, но те не са били използвани рационално и като резултат БДЖ е понесло загуби.

"Не са били добре организирани като график. Предишното ръководство не е било достатъчно добро в тази организация и затова е имало недостиг и затова са платени за транспортиране 1.3 млн. лв. през миналата година, обясни той, визирайки това, че за известно време БДЖ спря движението на някои влакове и превозваше пътниците си с автобуси, докато върви ремонтът на част от локомотивите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес