Нови такси за висше образование прогонват чуждестранните студенти от Швеция

Броят на чуждестранните студенти в Швеция намалява заради премахването на безплатното висше образование, наложено от съображения за бюджетни икономии, предаде Франс прес.

В момента в Швеция има едва 1600 чуждестранни студенти, което е 80 процента по-малко в сравнение с бройката преди въвеждането на такса за висше образование през 2011 г. Реформата засегна най-вече студентите от страните извън Европейското икономическо пространство (страните от Европейския съюз плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн) и държавите, които нямат споразумения за студентски обмен с Швеция. В резултат на това най-рязко намаля броят на азиатските и африканските студенти, които представляват две трети от общото свиване на бройката чуждестранни студенти в Швеция от 2011 до сега.

До 2011 г. Швеция беше сред страните с безплатно висше образование за всички студенти, независимо от гражданството им, припомня Франс прес. Това обаче представляваше бреме за шведските данъкоплатци, още повече, че притокът се дължеше не толкова на качеството на образованието, колкото на липсата на такси за следване, обяснява пред агенцията бившият министър на висшето образование и изследванията Тобиас Кранц, който сега оглавява отдела за образование и иновации в Конфедерацията на шведските предпирятия.

За да подпомогне чуждестранните студенти Швеция отпуска студентски грантове и стипендии. През есента на 2011 г. една четвърт от тях са получавали финансова помощ, която е струвала на държавата 160 милиона крони (над 18 милиона евро) годишно.

Според доклад на Бостънската консултантска група, публикуван през януари, само 17 процента от чуждестранните студенти в Швеция остават да работят в страната след завършване на висшето си образование. Срокът за намиране на работа е 10 дни след получаване на дипломата, след което, студентската виза изтича и младият специалист трябва да напусне Швеция, ако няма работна виза.

Бизнесът се тревожи от тази тенденция, тъй като се опасява от недостиг на квалифицирана работна сила, отбелязва АФП. През януари ректори и представители на бизнес организации призоваха правителството да преразгледа законодателството, да намери начин да отпусне повече студентски грантове и да облекчи преминаването на млади специалсти от университетите в индустрията.

Споделяне

Още от Европа