Новите членки на ЕС най-силно уязвими от дълъг спад на цените на акциите

Новите членки на ЕС най-силно уязвими от дълъг спад на цените на акциите

Икономиките на най-новите членове на Европейския съюз са най-силно уязвими от евентуален бъдещ продължителен спад на цените на акциите на световните финансови пазари. Това се казва в неоповестен още доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от вестник "Budapest Business Journal". За публикацията на вестника съобщи в четвъртък БТА.

Констатацията идва дни след като международната рейтингова агенция Муудис предупреди страните от Източна Европа, че са заплашени от икономическа стагнация при неблагоприятни външни финансови фактори.

Темпото на икономически растеж в новите страни членки на ЕС може да се забави, а валутите им да поевтинеят, ако правителствата не вземат мерки да се подготвят за последиците от евентуален спад на световните финансови пазари, се казва в проектодоклада на ЕК, до който е получила достъп агенцията за финансова информация и анализи Блумбърг.

Световните финансови пазари се възстановяват, след като в периода от 27 февруари до 5 март имаше засилена продажба на акции, довела до загубата на 3,3 трилиона долара пазарна стойност. Причината за спада бяха опасенията от забавяне на растежа в САЩ и спадът на китайските акции.

В цитирания от вестника доклад на ЕК, който ще бъде обсъждан на среща на министрите на финансите от еврозоната на 26 март в Брюксел, се казва, че според разработен симулационен модел дори по-мащабен срив в цените на акциите по света ще има ограничено въздействие върху европейския растеж.

Според този модел при спад на световния фондов пазар с 20% растежът в еврозоната през първата година след шока ще се понижи само с 0,15-0,2 процентни пункта.

В доклада се предупреждава, че новите страни членки на ЕС трябва да се съсредоточат върху контрола над правителствените разходи, засилването на съдебната система и подобряването на корпоративното управление, за да намалят рисковете.

Някои страни - като България и Латвия - са уязвими заради дефицитите им по текущата сметка и растящия правителствен дълг. Други - като Полша, Унгария и Румъния - могат да пострадат поради факта, че в момента техните валути се поддържат от инвеститорите, привлечени от разликата в лихвените равнища.

За държави като Естония и Литва, чиито икономики нарастват съответно с 10,9 и 6,9%, а валутите им са "привързани" към еврото, са наложителни спешни мерки за избягване на прегряването, се отбелязва в доклада на ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?