Новите промени в Изборния кодекс ще бъдат внесени до края на седмицата

Новите промени в Изборния кодекс ще бъдат внесени до края на седмицата

Да бъдат откривани до 35 секции във всички държави, без значение дали са в ЕС или извън него, при 60 подадени заявления, е окончателният вариант на промени в Изборния кодекс, който мнозинството ще внесе за обсъждане в парламента, след като бе отхвърлено ветото на президента.

Това обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на правната комисия Данаил Кирилов. С сряда той уточни, че поправките трябва да бъдат приети в разумен срок, който според него е между 14 и 30 дни. Първо обаче в "Държавен вестник" трябва да бъдат обнародвани приетите вече изменения в кодекса, и след това да се внесат новите. Очаква се това да се случи в четвъртък.


По думите на Кирилов новите промени ще гарантират равнопоставеност на избирателите зад граница и, затова, според него , президентът и омбудсманът нямат основания да сезират за тях Конституционния съд. Още повече, че той вече се е произнасял по казуса със секции в чужбина, считайки принципно, че става дума за организационна работа на държавата, разясни депутатът.

В промените се предвиждат два режима за начина, по който ще бъде определяно къде точно да бъдат разположени местата за гласуване.За държавите, извън Евросъюза, секции ще се откриват по мотивирано предложение на ръководителя на дипломатическите представителства до ЦИК, която ще вземе решението. Дипломатите ще правят предложенията си като отчитат всички законови , обективни и фактически обстоятелства, от които зависи отварянето на секции, като, например сигурността в дадената държава, разпределението на българите там, заявената активност за гласуване.

За страните в ЕС се залага на досега действащата процедура.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?