Новите цени на тока ще се гледат под лупа

Новите цени на тока ще се гледат под лупа

Указания до трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, да използват всички свои вътрешни резерви, за да се избегне поскъпването на тока от 1 юли, е изпратила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи във вторник пред журналисти председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Самият той преди време прогнозира, че вероятното повишение на цените на електроенергията от средата на годината ще е около 5 на сто.

По думите обаче, ако дружествата намалят разходите си, е възможно тарифите да запазят нивата си. От енергийните дружества, които до края на февруари трябва да обявят предварителните си разчети за цените в периода 1 юли 2010 – 30 юни 2011 г., обаче смятат, че трябва да има поскъпване. Дружествата дори предлагат реформиране на ценообразуването с въвеждане на отделна цена за поддържане на захранването до всеки абонат – т.нар. такса електромер, както и по-сериозно поскъпване на нощната тарифа.

От регулаторната комисия обявиха, че ще проверяват детайлно разходите на дружествата, преди да се произнесат за техните цени.

Семерджиев коментира също така, че е трудно е да се очаква намаление в цената на природния газ в страната през второто тримесечие на годината, при съществуващата тенденция на международните пазари.

От ДКЕВР все още очакват прогнозата на "Булгаргаз" за цената на газа от април, но липсва тенденция за намаляване на цени на горива на международните пазари, така че това най-вероятно ще се отрази и за България, отбеляза Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?