Новият Филчев, новият Гешев...Петър Илиев е фейсбук героят на деня

Неизвестният до преди няколко дни адвокат Петър Илиев влезе в публичното пространство с гръм и трясък с интервю за "Нова телевизия". Изявата му предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Юристът, когото партията на Слави Трифонов предлага за вътрешен министър и силов вицепремиер, натрупа сериозен негатив заради арогантното и безпардонното си поведение по време на разговора с журналиста Виктор Николаев.

Фейсбук вече прелива от колажи и карикатури, вдъхновени от героя на деня.

Mediapool публикува част от реакциите на интервюто на Илиев.

"Господин Трифонов, не получавате подкрепа, защото искате да смените един Гешев с друг Гешев и след интервюто му по Нова ТВ тази сутрин изглежда сте му дали "мъжката си дума", че той ще е новият Гешев". Това е част от постинг на Nikolay Nikolov под публикация на лидера на ИТН Слави Трифонов във фейсбук.

Иван Иванов, бивш депутат от Реформаторския блок:

"Причиних си неудобството да изгледам "интервюто" с Петър Илиев. Всички колеги работещи във ВУЗ, знаят, че почти във всяка катедра има поне по един подобен "екземпляр". И обикновено негласно се приемат своеволията им с аргумента, че понеже той "не е добре", няма смисъл и ние да си причиняваме дискомфорт, конфронтирайки се с него. Пък и на неговия фон ние се разпознаваме като възпитани и нормални. Проблемът обаче е, че тези хора започват прекалено да си вярват и изведнъж решават, че всички институции, медии и държавата могат да им станат подвластни. Та драмата с този кандидат-вицепремиер не е нито политическа, нито морална, клинична е! Което не отменя драстичните сакатлъци, които могат да се случат в публичен план, ако на такива хора им се даде власт. Но е факт, че последно време доста хора с подобен профил се домогват до властта, което ни вещае интересни времена. И да, това не е трагично, страшно е."

Ицо Хазарта написа лаконично: "Няма такъв глупак".

Карикатуристът Христо Комарницки е написал серия от кратки постове :

"Вече не ми е трудно да си представя как Баце казва на Слави и Тошко:" Ако ме направите отново да изглеждам готин , ей това чекмедже е ваше!" (...) Не знам дали забелязахте, че ДАВНОСТТА се оказа последната защитена кула на адвокат Илиев... (...) Не искам да ви плаша, но мисля, че в народните недра дремят още неразкрити пластове, жадуващи властта. По-дънници. (...) Ще приема лично като предателство дори замислянето на протестните партии дали да подкрепят ТОВА."

Пиар експертът Любомир Аламанов:

"Причиних си да гледам бъдещия уона-би вицепремиер по сигурността по Нова ТВ. Накратко:

"Тая работа нема да стане така, момчета!" (ако мога да използвам култовия виц за зайчетата)

И се радвам за всички гербери, които са възмутени и потресени. Е, сега виждате ли какво ни беше 12 години? Това ни беше. А и Оня даже не беше завършил СУ, а милиционерското..."

Журналистът Анна Цолова:

"Едва сега изгледах интервюто с проекто-вицепремиера Петър Илиев. Нямам спомен да съм слушала (или вземала) тв интервю, в което събеседникът в студиото да използва толкова пъти местоимението АЗ. Така се обяснява лесно и самосравнението с Картаген.

(Аз съм кален в битки, аз съм професионалист (казано няколко пъти), аз имам постижения, аз съм завършил с пълно отличие, аз съм първенец на випуска, аз съм завършил с шес нула нула (произнасянето на думите е запазено), аз съм един от любимите преподаватели в СУ, аз….)

Прави впечатление, че Петър Илиев говори за себе си и в трето лице.

Ленив и изяждащ звуците говор, който показва неуважение към публиката. Неуважението, ще кажете, е най-малкото. Не, нека да започнем от уважението към мнението на хора, които не ръкопляскат, когато светне бутона Applause.

Липсваше дори и опит за овладяване на вербалната и особено невербалната агресия, която крещеше от екрана.

Кандидатът за власт заяви, че "прадедите му са водили атака на нож“. Докато гледах интервюто, усещах острието на ножа твърде близо. И не, не ми е смешно.

Ако целта на сценаристите (нямам предвид сценаристите на Шоуто на Слави) е ГЕРБ да изглежда приемливо, целта започва да се постига. Не съм сигурна, че това е била целта. Но и така им се получава.

ПП. Петър Илиев не отговори конкретно на нито един от въпросите. Въпросите за Барбадос (никой не говори, че Барбадос е данъчен рай, а място, където е възможно човек да има скрита и фасадна собственост) и за съмненията за плагиатство продължават да стоят."

Професорът по културна антропология Ивайло Дичев:

"След Петър Илиев е ясно, че с ИТН просто не може да се работи.

Какво следва?

Има някакъв шанс да го оттеглят заедно с правосъдния, но явно става дума за трайна нагласа.

После трети мандат, служебно правителство за половин до една година - ако мине, ще е добре, но ИТН може да се обидят и шансовете не са големи. Надяваме се на индивидуалния разум на отделни депутати от различни групи, които да предадат партийната линия, защото им е писнало да ги лашкат; надяваме се на "задкулисна" игра с кворума.

Ако не, следват 3ти избори. И, макар че служебното ще продължи да рови, резултатът рискува да е сходен - може би малко назад ИТН, малко напред ГЕРБ и ДБ. Пак блокаж, пак мерене на мускули, пак вайкане на политолози.

И тогава идва най-трудното за преглъщане: някакъв тип успокояване на отношенията с ДПС и дори... с ГЕРБ. Намесва се по-активно бизнесът, натискат отвън. Политиците гарантират на някои хора, че няма да ги съдят, както става в Латинска Америка, само и само да тръгне работата, пращат ги някъде посланници.

(Не изключвам и чудеса, макар че Коледа е далеч)."

Журналистът Мария Спирова:

"Ние знаем, че Слави Трифонов е плътно зад гърба на Петър Илиев, мерси.

Въпросът е кой е зад гърба на Слави Трифонов и цевта на какво оръжие е опрял в него, та вкупом стигнахме до това всенародно унижение - накъдето и да се обърнем, безсрамни гологлави егоманиаци да ни се зъбят с презрение от екрана, сякаш са ни купили и продали.

Здравата сме загазили, когато властта е захапана от инквизитори, над които е само Господ, залезли шоумени, които си мислят, че са Господ, и пишман кандидати за вицеротвайлер на републиката, които искат да ги мислим за Господ".

Споделяне

Още по темата

Още от България