Новият грип достигна и последната страна-членка на ЕС

Първи случаи на свински грип бяха регистрирани в Малта и Уганда, съобщиха агенциите в петък.

Малта бе досега единствената страна членка на Европейския съюз, където нямаше регистрирани случаи на заразата, пише ДПА, цитирана от БТА. Малката островна държава е най-гъсто населената в ЕС.

Заразените в средиземноморската европейска държава са двама 26-годишни мъже, Най-вероятно те са се разболели при посещение в Испания. Още десетима души от 25-членната група, с която са пътували двамата мъже, имат симптоми на свински грип.

Първият заразен човек със свински грип в Уганда е 40-годишен британец, предаде Асошиейтед прес. Той пристигнал в страната от Лондон през Кения на 26 юни.

Десети смъртен случай от свински грип бе регистриран в Австралия, съобщи още АП. 45-годишен мъж починал в интензивното отделение на болница в Сидни.

Британският министър на здравеопазването Анди Бърнам предупреди, че е възможно темповете на разпространение на свинския грип в страната да достигнат преди края на август 100 хиляди нови случая на ден.

Бърнам съобщи в Камарата на общините, че властите ще спрат да дават препарата "Тамифлу" на всички заразени със свински грип в страната и на хората, които са били в контакт с тях. Много експерти критикуват Великобритания, че прахосва ресурси и лекарства в борбата срещу свинския грип, отбелязва Асошиейтед прес.

Японските власти потвърдиха първия случай в страната на генетично мутирал вирус на свинския грип, който показва резистентност към "Тамифлу", предаде Ройтерс. Предстои да бъдат направени още тестове на пациента, чиято самоличност бе запазена в тайна.

Споделяне

Още от Европа