Новият иракски премиер поиска коалиционните сили да останат

Новият иракски премиер Ияд Алауи заяви пред Би Би Си, че силите на международната коалиция трябва да останат в страната докато иракчаните не бъдат в състояние сами да обезпечат своята сигурност.

Същевременно във Франция американският президент Джордж Буш каза, че по настояване на правителството на Ирак коалиционните сили ще останат в страната и след 30 юни.

"Коалиционните войски ще останат в Ирак, за да помогнат на новото правителство да успее да се справи с жизнено важните задачи, които му предстоят", заяви Буш по време на съвместната си пресконференция с президента на Франция Жак Ширак.

Също в неделя, в интервю пред Си Ен ЕН държавният секретар на САЩ Колин Пауъл съобщи, че новата резолюция за Ирак, която се очаква да бъде приета от Съвета за сигурност на ООН тази седмица, ще предвижда прекратяването на мандата на водените от САЩ сили до края на 2005 г. В резолюцията ще се казва, че към края на 2005 г., когато политическия процес в Ирак завърши с приемането на конституция и провеждане на свободни избори, мандатът вероятно ще приключи, посочи Пауъл.

Ден по-рано, на финала на посещението си в Италия президентът Буш изрази увереност, че Съветът за сигурност ще одобри ревизираната проекторезолюция, предложена от Вашингтон и Лондон.

Споделяне

Още от Свят