Новият иракски президент: САЩ трябва да останат още две години

Новият иракски президент: САЩ трябва да останат още две години
Новоизбраният президент на Ирак изрази очакване американските войски да останат в страната поне още две години.

Джалал Талабани каза в интервю за телевизия Си Ен Ен, че засега страната му не може самостоятелно да противостои на терористите и да защитава държавните си граници.

По думите на Талабани, Ирак ще бъде способен да възстанови въоръжените си сили в срок до две години, но засега се нуждае от присъствието на американските войници и останалите участници в международната коалиция.

Дори след изтичането на двугодишния срок обаче,  Багдад има намерение да поддържа тесни отношения с Вашингтон в областта на сигурността, уточни Талабани.

Ние се опитваме да изграждаме възможно по-бързо нашите въоръжени сили, каза той.

“Мисля, че в рамките на две години ще можем да го направим, като в същото време поддържаме пълноценни консултации, координация и сътрудничество с нашите американски приятели”, каза Талабатни.

Той добави, че срокът на американското военно присъствие зависи от редица фактори, включително “общото желание на иракския и американския народ”.

Двама влиятелни американски сенатори казаха в неделя, че гледат оптимистично на прогнозите на Талабани.

Двугодишен период “вероятно е реалистичен”, каза сенаторът републиканец Ричард Лугар, председател на комисията по външна политика.

Джо Байдън, най-високопоставеният демократ в комисията, заяви: “Единственото най-важно нещо, което трябва да правим сега е, да сме сигурни, че обучението е във фокуса на вниманието и че те имат капацитет да управляват”.

“Към края на 2006 г. ние ще имам достатъчно добра представа дали успяваме или се проваляме”, посочи Байдън.

Но дори и целта да не е постигната, предполагам, че американците ще настояват така или иначе за значително изтегляне, добави той.

Си Ен Ен припомня, че докато иракското ръководство обмисля изграждането на въоръжените сили, няколкостотин протестиращи демонстрираха през уикенда в Багдад с искане американците да се изтеглят от страната.

65 арестувани при операция на американски и иракски сили в Багдад

В понеделник американски и иракски сили са арестували 65 заподозрени бунтовници при операция в района Ар Рашид, съобщи американското военно командване. Районът е известен като място, където са разположени терористични мрежи.

Арестуваните са заподозрени за участие в редица престъпления като покушения, обезглавявания, отвличания, заплахи и атаки срещу американските и иракските въоръжени сили, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още от Свят