Новият кмет на Пловдив си назначава главен архитект без конкурс

Името на архитекта се свързва с митрополит Николай и с проект за преустройство на съборен тютюнев склад

Здравко Димитров (в средата) представи екипа си, арх. Ахрянов е третият отляво на дясно, сн. Под тепето

Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров си избра главен архитект, който обаче не е минал през конкурс. За поста Димитров посочи настоящия главен архитект на Карлово арх. Димитър Ахрянов. По закон този пост трябва да се заеме от човек, който е избран с конкурс, в който участват и представители на гилдията.

В случая обаче назначението не е консултирано с местната организация на Камарата на архитектите, съобщи "Под тепето".

От началото на 2017 г. Пловдив няма редовно избран главен архитект, а временно изпълняващ длъжността. Два конкурса за назначаване на титуляр пък се провалиха, тъй като комисията не хареса никого от явилите си. Димитър Ахрянов участва в първия конкурс през пролетта на 2017 г. Той стигна до финалния кръг, но не беше избран.

По информация на пловдивския сайт "Под тепето" Ахрянов е автор на проекта за изграждането на хотел на мястото на един от тютюневите складове в града. Става въпрос за склада на ул. "Одрин" 8, който беше полусрутен за осъществяването на проекта, а пълното му унищожаване беше спряно след жива верига от гражданите.

Проектът за хотел на мястото на склада е правен от архитектурното бюро "Ер Те Консулт", за което е работил и арх. Ахрянов.

Ахрянов се смята и за близък до пловдивския митрополит Николай. Той е част от епархийския съвет. Според "Под тепето" е автор на проекти за храмове в Пловдив и околностите, възложени от митрополията. Бил известен и като "архитекта на митрополита".

Освен Ахрянов, в екипа на Здравко Димитров като заместник-кмет влиза Илия Кирчев, който ще отговаря за общинската икономика, здравеопазването, екологията и управлението на отпадъците. Той беше член на управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Архитект Невена Балчева е заместник-кмет с ресор общинска собственост, строителство и инвестиции. Имала е опит като главен архитект на район "Тракия", а в общината идва от частния сектор.

Бившият директор на МВР Пловдив Тодор Чонов поема ресора транспорт. Чонов беше уволнен от пловдивската полиция по времето на кабинета "Орешарски".

Ресорът си обществен ред и сигурност запазва досегашният заместник-кмет Йордан Ставрев.

Стефан Стоянов ще изкара трети мандат като зам.-кмет. Той ще отговаря още за образованието, бизнес развитието, европейските политики и международното сътрудничество.

Георги Титюков отново ще отговаря за спорта, младежките дейности и социалната политика. Формацията на Титюков има петима общински съветници в местния парламент, а той беше кандидат за районен кмет срещу ГЕРБ.

Очаква се Димитров да си назначи още двама заместници.

тагове

текст под снимка Здравко Димитров (в средата) представи екипа си, арх. Ахрянов е третият отляво на дясно, сн. Под тепето

Споделяне

Още по темата

Още от България