Новият председател на Кврокомисията защити отхвърлен член на екипа си

Председателят на бъдещата Европейска комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу запазва доверието си към целия си бъдещ екип, въпреки че комисия в Европарламента отхвърли номинацията на един от европейските комисари - Роко Бутильоне. Това предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на говорител на ЕК.

Комисията по гражданските свободи в Европейския парламент отхвърли в понеделник кандидатурата на номинирания за европейски комисар за правосъдието, свободата и сигурността Роко Бутильоне заради консервативните му виждания за хомосексуалистите и ролята на жената в семейството.

Италианският министър - председател, който лично препоръча Бутильоне, обвини италианските леви депутати за отхвърлянето на номинацията.

"Бъдещият председател, разбира се, има намерение да взима предвид мнението на всички комисии в Европейския парламент, но ще изчака да чуе становището на целия парламент", посочи говорителят на комисията пред журналисти. Той отбеляза, че Дурау Барозу ще се срещне с ръководството на ЕП на 21 октомври и се надява екипът му да получи доверието на Европейския парламент, който ще гласува за новия състав на ЕК на 27 октомври.

"Решението на комисията по гражданските свободи е резултат от религиозна дискриминация и предразсъдъци към италианското правителство", казал Бутильоне пред италианския в. Кориере дела сера, цитиран от ДПА.

Според източници от групата на социалистите в ЕП кандидатът бил прекалено ревностен католик, за да заеме поста.

Бившият италиански министър по европейските въпроси, който е близък приятел с папа Йоан Павел Втори, заяви при изслушването си от евродепутатите, че хомосексуализмът е грях и че жените трябва само да раждат деца и да бъдат закриляни от съпрузите си.

Във вторник Бутильоне изтъкна, че бил зле разбран по някои въпроси, но действията му били съвсем почтени. "Няма да проституирам със съвестта си за комисарско място", отбелязал той, цитиран от ДПА.

Бутильоне получи одобрението на правната комисия Европарламента.

По правилник обаче евродепутатите не могат да отхвърлят поединично номинирани еврокомисари, а гласуват за целия състав на Европейската комисия.

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че изходът от гласуването е равнозначен на фундаментализъм и остро атакува парламентарната комисия. Според политици от италианската левица отхвърлянето на лично избрания от Берлускони кандидат само потвърждава липсата на доверие към Италия в ЕС.

Германската консервативна депутатка Ева Кламт каза, че вотът срещу Бутильоне е "дискриминация срещу човек, който има лични религиозни разбирания".

"Той даде ясно да се разбере, че няма да има дискриминация срещу никого нито по отношение на хомосексуалност, нито за раси или религия", каза тя.

Още от Свят