Новият президент на Афганистан кани талибаните на преговори за мир

Новият президент на Афганистан Ашраф Гани прикани талибаните да се присъединят към мирния процес, подкрепян от световната общност, предаде Асошиейтед прес. Той говори на конференция за мир и възстановяване на Афганистан в Пекин, където е на първото си задгранично посещение, след като положи клетва като държавен глава.

Гани не направи конкретни предложения и посочи, че правителствените сили нямат намерение да отстъпват в битката.

Самото споменаване на талибаните като име обаче бележи отдръпване от обичайните публични квалификации за тях като "политически опоненти".

"Мирът е главният ни приоритет. Ние каним политическите си опоненти, по-конкретно талибаните, да се присъединят към диалог за Афганистан, като призоваваме и нашите международни партньори да подкрепят един ръководен и иницииран от самите афганистанци мирен процес", каза президентът. "Ние не трябва и няма да позволим на групи, ръководени от големи илюзии, да използват нашата страна като бойно поле и като плацдарм за подриване на международната система", добави Гани.

Неговото отношение към талибаните се различава от това на неговия предшественик Хамид Карзай, който обикновено наричаше бунтовниците свои "братя" и осъждаше САЩ за военното им присъствие в Афганистан.

В обръщението си към участниците в конференцията китайският премиер Ли Къцян каза, че Китай вярва в способността на Афганистан да реши своите проблеми, но че неговите съседи трябва да помогнат за създаването на мирна среда, без да се намесват във вътрешните му работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят