Новият шеф на СГС декларирал имоти с 10 години закъснение

Избраната преди седмица за шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е декларирала в Сметната палата два свои имота с над 10 години закъснение, съобщи в понеделник сайтът "Биволъ".

Справка в имотния регистър показва, че в края на септември 1999 г. съдийката се е сдобила с 1/3 от къща в София в Крива река. През декември същата година тя продава апартамент на ул. "Хубавка" от 82 кв метра, а през март 2000 придобива апартамент от 70 кв. метра в "Зона Б5".

Тези промени в имуществото на Янева обаче са отразени едва през 2009 г. в декларацията ѝ пред Сметната палата за 2008 г. И двете покупки са направени със средства от дарения. През 2007 г., заедно със съпруга си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. "Стрелбище" на ул. "Нишава".

От имотната декларация на съдийката става ясно още, че през 2005 г. тя се е сдобила с ½ от въпросния имот на ул. "Нишава" с обща площ от 112 кв. метра. Цената му е 23 885 лева, взети от семейството със заем. Съпругът на Янева Илия Манолев е продал през 2002 г. апартамент в кв. "Хаджи Димитър".

"Биволъ" съобщава още, че бащата на новия шеф на СГС – Яне Янев, купува през 2002 г. "Магазин - Помещение за химическо чистене" от 74 кв. м. в "Зона Б5". Продавач е общинското дружество "Софийски Имоти", а цената на сделката – 52 726 лв. Три години по-късно Янев успява да ипотекира същия магазин за 50 хил. евро.

Същата година Янев купува още един апетитен имот от "Софийски имоти" - бившия билетен център на ул. Искър, зад Министерския съвет, цената обаче не е записана в имотния регистър.

Владимира Янева не бе открита за коментар от Mediapool, тъй като не отговаряше на телефона си.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?