Новият спецорган само ще имитира борба с корупцията

Бойко Борисов е лицето на олигархията във властта, твръди Атанас Атанасов

Новият спецорган само ще имитира борба с корупцията

Новият единен антикорупционен орган няма да свърши нищо съществено в борбата с корупцията и предимно ще имитира дейност.

Тази теза разви пред Нова телевизия в събота лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

По думите му битката, която в момента е в ход, е за това "кой да назначи следващия Златанов, за да може да му пише в тефтерчето". Лидерът на десницата визира бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в чието тефтерче бяха открити записи с инструкции какви мерки да бъдат предприети срещу отделни представители на властта.

"Най-точната дума тук е имитация. Управляващите знаят по социологически данни, че най-сериозната вътрешнополитическа заплаха в България е неразследваната и ненаказана корупция и имат нужда да отговорят на обществените очаквания и пред външните партньори", посочи Атанасов.

По думите му обаче въпреки всичко това нищо реално няма да бъде направено, защото механичният сбор от съществуващите институции със същите хора в тях няма да доведе до по-добър резултат.

Атанасов оспори и потенциала на президента Румен Радев за борба с корупцията.

"БСП иска да се възползва от сегашния висок рейтинг на президента Радев и го представя едва ли не за олицетворение на чистото, на това, което ще се бори с корупцията. Но Радев няма никакъв ресурс да направи това", смята Атанасов.

Той даде пример с указите на Румен Радев за назначаване на главния секретар на МВР Младен Маринов и на шефа на ДАТО Цветан Китов, които били "две изключително спорни фигури".

"Ние днес имаме чисто олигархично управление и всички институции са свързани помежду си. Каквото и да се приеме, нищо няма да се случи. Тези, които са във властта, няма да бъдат засегнати, а от време на време ще бъдат хвърляни на обществото случаи като този със Суджука", каза още Атанасов.

По думите на лидера на ДСБ премиерът Бойко Борисов трябва да слезе от властта, за да започне борбата с корупцията. По думите на Атанасов Борисов е "лицето на олигархията във властта" и "защитникът на българската корупция, който разпределя порциите в един много тесен кръг".

Накрая Атанасов се извини на десните избиратели заради слабото и разпокъсано представяне на десните партии на последните избори и отново заговори за обединение.

"Знаем, че сме грешни пред нашите избиратели, надяваме се да ни простят", каза лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България