Новият украински президент се захваща приоритетно с Донбас

Володимир Зеленски ликува във вечерта след изборите.

Володимир Зеленски заяви вчера, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, съобщи Ройтерс.

"Ние ще продължим докрай преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят", каза кандидатът от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори.

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес.

"Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огънят в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

Той даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб, Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната.

"Главното което направихме, е че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски.

След обработката на над 90 процента от протоколите от изборните секции в Украйна Володимир Зеленски запазва преднината си от почти 50 процента пред Порошенко.

Данните показват, че за Зеленски са гласували 73,18 процента от избирателите, а за Порошенко - 24,49 процента. Това означава, че за Зеленски са гласували над 12,2 милиона избиратели, над 4 милиона са подкрепили Порошенко.

Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент ще се състои не по-късно от 31 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят