Комикът Зеленски е новият президент на Украйна

Комикът Зеленски е новият президент на Украйна

Украинският комедиен актьор Володимир Зеленски печели убедително изборите за президент със съкрушителна преднина пред настоящия държавен глава Петро Порошенко. Това сочат първите прогнозни резултати от екзит пол, обявени след края на гласуването.

Все още няма официални данни за резултата от вота, но преднината за Зеленски е значителна. Според различните проучвания за него са гласували над 70% от упражнилите правото си на вот.

Предварителният резултат на Зеленски съответства на проучванията на Киевския международен социологически институт. В изследването, публикувано на 16 април, се казваше, че за него биха гласували 72.2% от гражданите, а за Порошенко - 25.4 на сто.

Според данните на Централната избирателна комисия към 15 ч. местно време са гласували почти половината избиратели - 45.26%.

Вотът се състоя в около 30 000 избирателни секции в страната. Проблеми с гласуването имаше в източната част на Украйна, в непризнатите "републики" в Донецк и Луганск. В Донецк според някои медии е имало само една секция, при това - неработеща.

По-рано днес щабът на Зеленски, цитиран от "Интерфакс", съобщи, че добрите контакти с Русия ще са важен приоритет. Самият комик е заявявал, че е възможно да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако бъде избран. Преговорите, по думите му, биха били свързани с възможността за края на конфликта в Донбас.

Зеленски даде повод за спор и в деня на вота, когато показа кого е отбелязал на бюлетината си. Той може да бъде санкционират с глоба, равна на 31 долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят