ЕС приветства силната привързаност на Украйна към демокрацията

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Лидерите на ЕС поздравиха украинския комедиен актьор Володимир Зеленски за избирането му за президент на Украйна, предаде Франс прес.

В съвместно изявление председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казват, че изборите в Украйна са илюстрирали "силната привързаност на украинския народ към демокрацията и правовата държава".

Туск и Юнкер определят изборите, произведени в Украйна, като важно постижение в сложната политическа, икономическа и военна обстановка и в условията на продължаващи предизвикателства пред украинската териториална цялост.

Двамата уверяват избрания за президент на Украйна, че може да разчита на твърдата подкрепа от страна на ЕС по пътя на реформите, включително укрепването на върховенството на закона, борбата с корупцията, поддържането на макрофинансовата стабилност и извършването на ключови реформи в енергийния сектор. Евросъюзът поддържа суверенитетета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, подчертават освен това те.

Туск и Юнкер пожелават на Зеленски успешна работа на президентския пост и предлагат провеждане на среща в най-кратки срокове и на взаимно съгласувани дати.

На втория тур на изборите Зеленски получи 73,14 процента, а действащият президент Петро Порошенко - 24,53 процента, показват резултатите при обработени 96,57 процента от изборните протоколи.

Избраният за президент на Украйна е участвал в над 15 кинотворби, сред които "Любов в големия град" и неговото продължение, "Осем първи срещи" и "Осем нови срещи".

Зеленски е продуцент и създател на популярния телевизионен сериал "Сватове". Участвал е в украинската версия на "Танц със звездите", бил е водещ на руската версия на Екс Фактор, наречена "Фактор А", и на още едно музикално шоу. Бил е и главен продуцент и член на управителния съвет на телевизия "Интер". От 2015 г. е продуцент на украинския сериал "Слуга на народа", в който изпълнява и ролята на гимназиален учител по история, станал президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?